Güçlü çeneleri, kırıldığında sürekli kendini yenileyen jilet gibi keskin dişleri, kıkırdak dokusu yapısındaki kemikleri ve suyun altında kilometrelerce uzaklıktaki kanın kokusunu alabilmeleri gibi sıra dışı özellikleri ile köpekbalıkları, birer okyanus canlısı olarak dünyaya yayılmıştır. Genellikle sığ sularda yaşamalarına rağmen zaman zaman deniz kıyılarında da avlandıkları bilinmektedir.

Büyüklüklerine Göre Köpekbalığı Türleri
Köpekbalıkları, tür olarak pek çok farklı özelliklerde çeşitlenmiş durumdadır. Üstelik, teknolojinin gelişimiyle birlikte okyanus zemininin araştırılması kolaylaştığından, yeni köpekbalığı türleri de keşfedilmektedir. Özelliklileri gibi vücut yapıları da karakteristik farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıkların başında büyüklükleri gelir.
Bilinen en büyük köpekbalığı türü, geçmişte yaşamış ve günümüzde ancak kemiklerinin müzelerde sergilendiği “megalodon” gelmiş geçmiş en büyük köpekbalığı türüdür. Günümüzde ise, yaşayan en büyük köpekbalığı türü, “balina köpekbalığı” olarak bilinen türdür.
13 ila 17 metreyi bulan boyutları ile devasa bir büyüklükte olan bu tür, dişleri olmayan ve diğer canlılara saldırmayan bir türdür. Aralarında herhangi bir akrabalık olmamasına rağmen, pek çok balina gibi plankton adı verilen gözle görülmeyen deniz canlıları ile beslenir.

Diğer Türler
Büyük camgöz adı verilen tür, 4 ila 7 tonluk ağırlığa sahip olan ve yine planktonlarla beslenen ikinci büyük türdür. 10 -15 metre arasında değişen boyları ile devasa boyutlardadır. Bunun dışında yine planktonla beslenen büyük köpekbalığı türleri bulunmakla beraber, en sık görülen saldırgan türler arasında 7,5 metreyi bulan boyutları ile kaplan köpekbalığı bulunur.
İnsanlara en çok saldıran türler arasındadır. Hemen ardından filmler ve belgeseller sayesinde oldukça tanınır hale gelmiş olan 6,1 metrelik boyuyla büyük beyaz gelmektedir. İnsanlara saldırma oranı oldukça yüksek olan bu tür, genellikle foklar ve yunuslarla beslenir.

Facebook Yorumları
Disqus Yorumları