Türkiye de 200'ün üzerinde banka, finansal kurumlar ve şirketler vardır. Ve bunların hepsinin faaliyetlerini BDDK düzenler ve denetler.

BDDK açılımı itibari ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruludur. 1990'lı yıllarda bankacılık sektöründeki ciddi dalgalanmalar sebebi ile kurulmuş bir kamu kurumudur. 2000 yılında net olarak çalışmalara başlamıştır. Bankacılık sektöründe denetleme ve düzenleme demek çok önemli görev ve yetkilere sahip olmak demektir. Bunlara sahip olan BDDK idari ve mali açıdan tam bir özerkliğe sahiptir.

Ekonomik Kriz ve BDDK

Türkiye de bankacılık sektörü 1990'lı yıllarda son derece çalkantılı bir dönem geçirmiştir. Bu süreçte birçok bankaya el konuşmuştur. Bu krizin kuşkusuz en büyük sebebi yabancı paralarda açık pozisyonlarda yüksek oranlarda çalışmalarıdır. Bu aşırı risk durumu da ekonomik krizi doğurmuştur. Krizle birlikte Türk Lirası değer kaybetmiştir. Bankalardaki batış da bu döneme rast gelmektedir. O dönemler bankacılık sektöründen Hazine sorumlu iken bu yapıda var olan karışıklıkların düzeltilmesi için yeni bir kurum ihtiyacı doğmuş ve BDDK kurulmuştur.

BDDK Görev ve Yetkileri

BDDK bankaların ve finansal kuruluşların faaliyetlerini denetlemek, kredi sisteminde sorunsuz çalışma sağlamak, tasarruf sahiplerinin haklarını korumak ve finansal piyasalarda istikrarlı adımlar ve faaliyetler için öncü olmaktır. Kuruluşlar içerisindeki her türlü faaliyetleri denetleyip düzenleyerek güven ve istikrarı sağlar.

BDDK bankacılık sektörüne ilişkin yönetmelikler ve tebliğler hazırlar. Kurumun ihtiyacına göre de değişiklik inisiyatifini kullanarak sorunlara çözüm bulmaya çalışır. Bankacılık faaliyetlerini kontrol eder, kanuna olan uygunluğunu denetler. Uygulanan riskleri dikkatle inceler. Görevini denetim ve gözetim adı altında ikiye bölerek gerçekleştirir. BDDK, bankalar ya da diğer mali kurumlarda faaliyette bulunma izinleri de verir. Bu izinler çerçevesinde; şube açılması, yönetim atamaları, faaliyet alanlarındaki genişletilmeler dahildir.

BDDK’ya Dahil Olmayan Kurumlar

BDDK denetiminde olan bankaların dışındaki kurumlar; yabancı banka temsilcilikleri, finansal sektördeki holdingler, factoring şirketleri, finansman şirketleri dahildir. Bütün hepsinin denetimi, derecelendirilmesi hatta yetki verilmesi BDDK ya aittir. BDDK tarafından yapılan denetimin süreçleri; öncelikle gözetimle başlar, daha sonra risk profili çıkarılarak denetim sürdürülür, gerekli değerlendirmeler yapılır ve daha sonra plan aşamasına geçilir. Denetim faaliyetleri ve toplantıları ilgili alanda birebir yapılır. Raporlar ile birlikte işlem sonuçlandırılır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları