Geri dönüşüm, yeniden kullanma imkanı olan yiyecek içecek veya başka maddeler gibi çeşitli atıkların bazı gerekli işlemlerden geçirilerek tekrar üretime dahil edilmesi olayıdır.

Geri Dönüşüm Olmazsa Neler Olur?

Kağıt yapımı için ağaçları kesiyoruz. Bu da ormanlık alanlarımızın azalmasına ve tahrip edilmesine yol açmaktadır. Cam yapımı için taşı ve kumu kullanıyoruz. Bunun sonucunda da sahillerimizden oluyoruz. Doğal kaynaklarımızdan yararlanarak plastik poşet ambalajları üretiyoruz. Bu gibi olaylardan sonra her üretim sonucu doğal kaynaklarımız azalmaktadır. Bilinçsiz kullanım sonucu bu kaynaklarımız hızla tükenmektedir. Bu gibi olaylar karşısında çoğu ülke geri dönüşüm yoluyla atıkların tekrar kullanılabilmesi için ekonomiye kazandırmaya başladı.

Geri Dönüşümün Amacı

Geri dönüşümdeki asıl amaç, gereksiz şekilde kaynak kullanımını engellemektir. Atıkları ayrıştırarak çöp yığınlarından kurtulup, sera gazlarının da atmosfere olumsuz etkisini azaltma amacı taşır. Geri dönüşüm sonucunda, çöp yığını hâline gelen atık maddeler azalarak depolama alanlarının daha verimli kullanılması sağlanmış olacaktır.

Geri Dönüşümün Doğaya Etkisi

Geri dönüşüm doğa için son derece önemlidir. Örneğin; kullanım sonucu ömrü bitmiş pillerin doğa atılması yerine  pil toplama noktalarında biriktirilerek toprağın kirlenmesinin önüne geçilmiş olunur. Bir başka örnek ise plastik maddeler. Plastik maddeler günlük yaşamımızda kullanılan maddelerin başında bulunması. Plastik maddelerin çevreye ve yakılması sonucu atmosfere kötü gazların salınmasının önüne geçilmesi için bu maddeler geri dönüşüm yoluyla çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Örnek olarak sera örtüleri, elyaf yapımı ve dolgu maddesi gibi alanlarda ve yağmur suyu, atık boruları bir yer altı kullanım alanlarında geri dönüşüm yoluyla tekrar kullanılabilmektedir.

Sonuç olarak; geri dönüşüm yoluyla doğal kaynaklarımızın bilinçsizce tüketilmesinin önüne geçilmiş olunacaktır. Enerji kaynaklarında tasarruf sağlanacaktır. Atık oluşumu ve çöp yığınlarının önüne geçilecektir. En önemlisi ekonomik açıdan katkı sağlayacaktır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları