Dünyanın en ünlü kaşifleri tanımaya ve hayat hikayeleriyle ilgili ilginç detayları duymaya hazırsanız, sizi yazının devamına alalım.

Günümüzde yeryüzünde keşfedilmemiş bir kıta veya yer kalmadı. Artık teknoloji ve bilimin gelişmiş olmasından dolayı, insanlar uzayı ve daha farklı şeyleri keşfetme çabası içerisinde. Fakat teknoloji ve bilimin bu derece gelişmesinde büyük katkıları olan, insanlığın daha çabuk ilerlemesinde başrol oynayan tanınmış veya tanınmamış birçok kâşif var. Savaşların yapıldığı, demokrasi ve insan hakları kavramlarının gelişmediği ve özellikle yeni kavramından pek haz edilmediği dönemlerde, ünlü kâşiflerin gözü peklikleri ve kararlılıkları sayesinde medeniyetler hızla gelişti. Tüm kâşifler sadece insanlığa faydası olsun diye değil, bazen bir ödül kazanmak bazen de ünlü bir insan olmak için keşif maceralarına atıldılar, fakat her ne olursa olsun dünya onlara çok şey borçlu. 

Kristof Kolomb

Kristof Kolomb

Cenovalı bir denizci ve kâşif olan Kristof Kolomb, Atlantik Okyanus’unu aşarak Kuzey Amerika’ya ulaşan ilk Avrupalı olma unvanına sahip. Bunu başardığında da İspanyol bayrağı altında olduğunu da bilmek gerekir. Doğu’daki ipek ve baharat gibi değerli malları rahatça Batı’ya ulaştırabileceği bir yol aramak için başlayan hikâyesi, Amerika’nın keşfine kadar gidiyor. Seyahati için gerekli para ve gemiyi bulabilmek için, Osmanlı Devleti de dâhil olmak üzere birçok güçlü devletten yardım istedi. Sadece İspanya kraliçesi Isabella’dan olumlu cevap aldı ve amiral unvanına getirildi. Anlatılanlara göre, seyahatleri sırasında ilk karayı gören kişiye, Kral Ferdinand tarafından ömür boyu emeklilik ödülü verilir. Fakat karayı ilk görenin Kolomb’un kaptanı Rodrigo de Triana olduğu söylenir. Kolomb kurnazlığını göstererek, karayı ilk görenin kendisi olduğuna kralı ikna eder ve emeklilik ödülünü kazanır.

George Murray Levick

George Murray Levick

İngiltere’nin önemli kâşiflerinden biri olan George Murray Levick, Antarktika’da önemli araştırmalar yapar. Yaptığı araştırmalar esnasında, penguenlere yönelik bazı konuları defterine yazar. Notlarına, penguenlerde nekrofili hastalığının mevcut olduğunu yazar. Nekrofiliyi açıklamak gerekirse; ölülerle cinsel ilişkiye girmek ya da kısaca ölü sevicilik olarak adlandırılır. 1911 yılında yaptığı bu tanımlamayla, çok ahlaksız biri olduğu düşünülür ve üstü kapatılmaya çalışılır. 2012 yılına kadar çalışmalarından hiç kimseye bahsedilmez. Tarihte hayvanlar dünyasında nekrofili ile anılan ilk insan olduğunu söylemek mümkün.  

James Cook

James Cook

Büyük Okyanus’ta gerçekleştirdiği keşif gezileriyle İngiltere’nin gururu sayılan James Cook, Hawaii Adaları’nda yaşadığı olaylarla tanınır. İlk seyahatine Pasifik Okyanusu’nu araştırmak ve yeni ticaret yolları keşfetmek için çıkar. Yeni Zelanda kıyılarının haritasını çıkarttıktan sonra, Kuzey ve Güney Yeni Zelanda arasında bulunan boğazı keşfederek, buraya kendi adını verir. Birçok keşiften sonra, 1776-1779 yılları arasında son yolculuğuna çıkar. Avrupa ve Asya arasında yeni bağlantı noktası bulmak için çıktığı yolculukta, Hawaii Adaları’na çıkar ve buraya ayak basan ilk Avrupalı olur. Yerli halk onu ilk başta Tanrı zanneder. Daha sonra anlatılanlara göre, gemisi ya rüzgârdan dolayı batar ya da kaçırılır ve halk onu sahtekâr olarak görür. Yerli halk onu parçalayarak öldürür ve kâşifin hazin sonu gelir.   

Macellan

Macellan

Portekiz’den ayrılarak İspanya Krallığı’nın hizmetine giren Macellan, yeni bir baharat yolu bulmak için kraldan izin alır ve dünya turuna çıkar. Kötü hava koşullarından dolayı sadece yaz aylarında seyahat eden Macellan, Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus arasındaki boğazı keşfederek, buraya Macellan Boğazı adını verir. Filipinler’e kadar ulaşan kâşif, karaya ayak bastığında yerlilerin saldırısına uğrar. Yanındaki denizcilerin birçoğuyla beraber katledilir. Macellan’ı meşhur yapan en önemli özelliği, o zamana kadar dünyanın çevresini dolanan ilk denizci olması. Onun sayede, dünyanın çevresi hesaplanmış oldu ve birçok yeni canlı türü keşfedildi.  

Robert Edwin Peary

Robert Edwin Peary

Kuzey Kutbu’nu keşfeden Amerikalı denizci Robert Edwin Peary, tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Bu bölgeye ulaşmak için daha önce birçok çalışma yürütüldü, fakat Peary rakiplerine aldırış etmeden Kuzey Kutbu’na ayak basmayı başardı. Köpeklerin çektiği kızaklarla, karla kaplı kara parçalarını dolaşan kâşif, birçok araştırma yaptı ve Grönland’a giderek, buranın bir ada olduğunu tüm dünyaya kanıtladı. Robert Edwin Peary 1920’de hayatını kaybetti. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları