Son zamanlarda otomotiv sektöründe uygulanan vergiler sonucu 0 araba fiyatları adeta cep yakıyor. Alıcılar da bu nedenle ikinci el arabalara rağbet gösteriyor. 0 arabalara nazaran çok daha uygun fiyatlara satışa çıkartılan ikinci el arabalar, kişilerin daha kolay araba sahibi olmalarını sağlıyor. Tabii araç seçiminde dikkatli davranmanız ve doğru tercih yapmanız son derece önemli.

Acele Etmeyin
İkinci el araba alacaklar için ilk kural aceleci davranmamak. Seçtiğiniz aracın öncelikle çok iyi incelemeli daha sonra da evraklarının eksiksiz olduğuna kanaat getirmelisiniz. Fiyatı hesaplı olan bir arabayı satın alarak karlı çıktığınızı düşünürken bir anda eksik bir evrak veya gözden kaçan bir kusur sebebiyle maddi zarar uğrayabilirsiniz.
Bütçenizi Doğru Yapın
İkinci el araç satın alırken cebinizden yalnızca aracın satış fiyatı çıkmayacağını unutmayın. Vergiler, sigorta masrafları, devir işlemleri ve satış fiyatına dahil olmayan daha pek çok masrafla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu masraflar, satın almak istediğiniz arabanın yaşına, markasına ve modeline göre değişkenlik gösterebiliyor.
Kendinize En Uygun Aracı Seçtiğinizden Emin Olun
Kendinize en uygun aracı seçmediğiniz takdirde ilerleyen zamanlarda sıkıntılar yaşayabilirsiniz. İlk olarak aracı hangi iş için kullanacağınıza karar verin. İhtiyaçlarınız doğrultusunda seçim yapın. Aracınızı iş için mi kullanacaksınız yoksa ailecek tatile mi çıkacaksınız? Aracın daha güvenli olmasını mı istiyorsunuz? Daha az yakıt tüketmesini mı? Otomatik mi yoksa düz vites mi olsun? Bu soruları cevapladığınıza emin olun.

Arabanın Piyasa Değerini Öğrenin
Aracın sahibi ile iletişime geçmeden önce beğendiğiniz arabanın mutlaka piyasa değerini öğrenin. Araştırmanız süresinde diğer arabaların aynı yaş ve modelde olmasına özen gösterin. Bu işlemlerin ardından satıcıyla görüşürseniz, daha iyi bir fiyat endeksi yapabilirsiniz.
Süspansiyonları Kontrol Edin
Arabadan anlayan kişiler ilk olarak süspansiyonlara bakar. Süspansiyonlar, arabanın denge problemi olup olmadığıyla alakalıdır. Bunu öğrenmek için araç kuvvetli bir şekilde sallanır. Aracın birkaç defa sallanıp durması, süspansiyonlarda herhangi bir problem olmadığı anlamına gelir.
Saşi ve Motor Numaralarını Karşılaştırın
Numaraların araç ruhsatında yer alan saşi ve motor numaralarıyla eşleşip eşleşmediğini kontrol edin. Bu numaraları kontrol ederek araç hakkında daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Hasar Kaydına Göz Atın
Satın almak istediğiniz aracın hasar kaydına mutlaka göz atın. Böylece hem yapılan girişimleri hem de eğer varsa aracın parça değişimlerini öğrenebilirsiniz. Kazada oluşan hasarın miktarını ve kazanın hangi tarihte yapıldığını da görebildiğiniz hasar kaydı, satın alma kararı sonrası yapılması gereken ilk işlerden bir tanesidir.
Deneme Sürüşüne Çıkın
Araba satın almadan önce beğendiğiniz araba ile mutlaka deneme sürüşüne çıkın. Böylece motor çalıştıktan sonra meydana gelebilecek herhangi bir sorunu gün yüzüne çıkartarak araç hakkındaki fikrinizi doğru bir şekilde verebilirsiniz. Direksiyonda, fren veya marş sisteminde herhangi bir problem olup olmadığını ancak deneme sürüşüne çıkarak anlayabilirsiniz. Aynı zamanda aracın aksamlarını da sürüş sırasında kontrol edebilirsiniz.

İyi Pazarlık Yapın
Satıcı elbette siz pazarlık payı olmadığını söyleyecektir. Buna hiç takılmadan pazarlık şansınızı deneyin. Araçta herhangi bir kusur gözünüze takılırsa bunu satıcıya mutlaka söyleyin ve bu kusur için araç sahibinden indirim talep edin. Diğer ikinci el araç modellerinin fiyatlarından bahsedip karşılaştırma da yapabilirsiniz. Fakat pazarlık planınızı araç sahibi ile görüşmeye gitmeden önce belirlemeyi unutmayın.
Ödemeyi Mutlaka Bankada Gerçekleştirin
İkinci el araç alırken paranızın çalınmasını istemiyorsanız ödeme işlemini mutlaka bankada gerçekleştirin. Bu denli yüklü bir meblağnın farklı bir yerde el değiştirmesi güvenlik açısından sıkıntılar doğurabilir ve sizi maddi kayıplara sürükleyebilir. Ödemenizi yaptıktan sonra aracın anahtarını (yedek anahtarı ile birlikte) almayı unutmayın.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları