İzmir'in ve Türkiye'nin son dönemdeki en talep gören adı üzerinde şirin ilçesi olan Şirince de yapılacak aktiviteleri sizler için derledik.

İzmir’in Selçuk ilçesinin bir köyü olan Şirince, daracık labirent sokakları, geçmişten günümüze kadar ulaşan yapıları ve özellikle de şarapları ile oldukça ilgi çekiyor. Minimalist bir yapılanması olan Şirince’nin sokaklarının sonu ya bir şarap evine ya da el işleri satan teyzelerin tezgahına çıkıyor.  Eski ismi Kırkınca olan bu köyün ismi dilden dile dolaşarak en sonunda Şirince olarak kalmış. Roma İmparatorluğu zamanlarına kadar uzanan tarihi ile Şirince aynı zamanda Efes Antik Kenti’n komşularından biri. Ege topraklarının küçük bir bölümünde yer alan Şirince’de ise yapılacak sayısız aktivite var. Eğer yolculuğa İzmir’den başlıyorsanız İzmir otogarından Selçuk’a direkt ulaştıran otobüsler ile Selçuk’a varabilir ardından her 20 dakikada bir Şirince’ye kalkan dolmuşlara binerek Şirince’ye ulaşabilirsiniz.

Meyveli şarapların tadına bakın

Meyveli şarapların tadına bakın

Şirince’nin küçük ve daracık sokakları var ve bu sokaklar sürekli bölünerek devam ediyor. Dar bir şekilde devam edenbu yollar kimi zaman tepelere doğru yol alırken kimi zaman da sizi küçük küçük şarap dükkanlarına ulaştırıyor. Şarap cenneti olarak adlandırılacak Şirince’de şarap severleri birçok seçenek bekliyor. Bu küçük dükkanlarda istenilen şarabın tadına bakabilirsiniz. Meyveli ev yapımı sofra şaraplarının oldukça yaygın olduğu bu yeri kış aylarında ziyaret edecekseniz eğer sıcak şarapların tadına mutlaka bakmanızı öneriyoruz.

• Kumda kahve için

•	Kumda kahve için

Türk kahvesinin başka bir boyutu olan ve kumda ağır ağır pişirilerek gözlerinizin önünde servis edilen kumda kahveyi sokakların kenarlarına konulmuş masalarıyla köyün otantik havasından çok da uzaklaşmadan içebiliyorsunuz. Yuvarlak masaların ortasına konan kumun altında bulunan ısıtma sistemi ile kahveniz masanızda pişiriliyor. Kahvenizi yudumlarken küçük kahve dükkanlarında bulunan özlü sözleri okuyarak zaman geçirebiliyorsunuz.

St. John Baptist Kilisesi’nde zamanda yolculuğa çıkın

St. John Baptist Kilisesi’nde zamanda yolculuğa çıkın

Tarihi 1832 yılına dayanan ve o zaman için Saint Jean’a ithafen yaptırılan bu kilise içerisinde girdiğiniz anda sizi bambaşka bir dünyaya ışınlıyor. Kilisenin ön tarafında bulunan küçük havuza ise para atarak dilek dileyebilirsiniz. Ziyaretçilerin birçok dilektede bulunduğu bu havuzun hemen yanında bir şarap tadım yeri daha bulunuyor.Kiliseye ulaşmak için biraz daha yukarıya çıkmak gerekiyor ve yol boyunca bulunan tezgahlarda yaşlı teyzeler el işlerinden ev yapımı ekmeklere kadar size birçok seçenek sunuyor.

• Çeşit çeşit sabunları deneyin

•	Çeşit çeşit sabunları deneyin

Küçük sokakları süsleyen sabun dükkanlarından yayılan kokuları her geçişte duymamak pek mümkün olmamakla birlikte Şirince’de sabun tezgahları oldukça yaygın bulunuyor. Çeşit çeşit sabunların bulunduğu bu tezgahlarda birçok bitkisel ürüne rastlayabiliyorsunuz.Buralarda Aleovera, argan, zeytinyağı gibi envaiçeşitte sabun bulmanız mümkün. 

Mürver şurubu ile tanışın

Mürver şurubu ile tanışın

Birçok kişinin bilmediği mürver şurubu Şirince halkının sunmakta en çok mutluluk duyduğu ikramlıklar arasında yer alıyor. Bir dere kenarında yetiştiği bilinen mürver çiçeğinin özü ile meydana gelen bu şurup kış aylarının en büyük yardımcıları arasında yeralıyor. Özellikle Şirince’ye kış aylarında ziyaretlerde bulunanlar yemeklerin ardından ikram olarak sunulan ve şifa verdiğine inanılan bu şurubun tadına bakma fırsatı yakalayabiliyor.

• Gözleme evlerinde karnınızı doyurun

•	Gözleme evlerinde karnınızı doyurun

Ege mutfağına özgü lezzetlerin bulunduğu Şirince’de her köşede gözleme yazısını görmek mümkün oluyor. Otlu peynirliden kaşarlıya, kıymalıdan patatesliye kadar birçok seçenekle karşınıza çıkan bu gözlemeler hem lezzetli hem de doyurucu atıştırmalıklar arasında yerini alıyor. Bu kadar seçeneğin arasında kararsız kalmanız durumunda güler yüzlü işletme sahipleri size bu konuda yardımcı oluyor.

Şirince’yi kuş bakışı görün

Şirince’yi kuş bakışı görün

Dar sokaklarda ilerlerken restore edilen eski zaman evlerinin önünde birçok kediyle karşılaşırken misafirperver teyzelerin selamlarıyla karşılaşabiliyorsunuz. Keyifli bir şekilde Şirince sokaklarında ilerlerken dar sokakları izleyip eski yıkık kalenin olduğu tepeye çıkıp köye tepeden bakma şansını yakalayabilirsiniz. Bir yanda yeşilliklerle dolu doğayla göz göze gelirken diğer yanda Şirince’nin Safranbolu evlerini andıran cumbalı küçük evlerine hayran kalarak gezinize devam edebilirsiniz.

Nesin Matematik Köyü’nü gezin

Nesin Matematik Köyü’nü gezin

Aziz Nesin’in vasiyetinin ardından bugünlere gelen Matematik Köyü düzenlenen programlar dahilinde matematiğe ilgisi olan, öğrenmek isteyen herkese kapılarını açıyor. Yaz aylarında düzenlenen ve yemek, kalacak yer imkanı sunan bu köyde isterseniz ders veren tarafta da bulunabiliyorsunuz. Ticari bir amacı olmayan bu köyde düzen insanların gönüllü olmasıyla sağlanıyor. Şirince’nin hemen yanı başında bulunan bu köy yaz aylarında verimli çalışmalara ışık tutuyor. Doğa ile matematiğin buluştuğu bu köy yaz aylarında bölgenin daha da canlanmasıyla meraklısına verimli bir çalışma kampı sunuyor.

Kaynak : Modatatil.com

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları