Evet, kağıt kalemler yanınızda olsun çünkü sizleri bahara sapasağlam hazırlamak için harika reçeteler hazırladık.

Evet!Biz çağırdık! Hadi artık gel dedik. Kar ne zaman yağacak dedik. Dedik ve sonunda kar soğuğu geldi. Kolay gideceğe de benzemiyor. Evde sahlebimizi yapıp kış bitsin diye bekleyecek miyiz? Tabi ki hayır, sokaklar bizi bekler. Peki kışın laneti, gripten nasıl kendimizi koruyacağız? 

Ruh sağlığınıza dikkat!

Ruh sağlığınıza dikkat!

Tabi ki benim keyfim yerinde deyip de üstü başı dağıtın demiyoruz. Ama vücut direncinin en büyük destekçisi ruh sağlığıdır. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunduğu gibi, sağlam bir vücut için de kafaları korumak şart. Ülke dertleri, maddi sorunlar, ilişki sorunları ve bunun gibi moralinizi yerlere düşürecek, depresyon kapılarını size açacak bir sürü sıkıntı size sayabiliriz. Ama onun yerine ne yaşarsanız yaşayın, size daima pozitif enerji aşılayacak, günün stresini üzerinizden atmanıza yardımcı alternatifler sunmayı tercih ediyoruz. Yoga, meditasyon, nefes teknikleri gibi günümüzün parlayan yıldızları sizi gündelik hayatın gerginliklerinden uzaklaştıracak müthiş seçenekler. Bu tekniklerden en az birini hayatınızda alışkanlık haline getirebilirseniz grip ve daha birçok sağlık sorununa koca bir duvar örmüş olacaksınız. Çünkü ruh sağlığınız vücut direncinizi yükseltmekte en önemli rolü oynar.

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenin

Sevgili Canan Karatay hocamızın çok üstüne gidiyorlar, bizi üzüyorlar. Oysaki hocamız sadece sağlıklı beslenin diyor. Vücut ne istiyorsa onu alın diyor. Vücut fast food istemiyor;endüstriyel gıdalar, gofret, cips, şeker istemiyor. Vücut bunları kullanacak bir yer bulamıyor. Ayrıca şeker bağışıklığı da zayıflatıyor. Halbuki kışın olmazsa olmazları kereviz, pırasa, ıspanak, havuç manavlarda, pazarlarda sizi bekliyor. Özellikle yeşil yapraklı ve taze sebzeler harika bir C vitamini deposu. Vücut direncini artırmak için kış mevsiminin gözde sebzelerinden oluşan menüler hazırlamanızda fayda var.

Antioksidanlar

Antioksidanlar

Kış aylarında siyah çay yerine alternatif bitki çayları tercih edilmeli. Ahududu, ıhlamur, böğürtlen gibi çaylar vücutta antioksidan görevi görür. İyi de antioksidan ne demek ki?Antioksidan, aldığımız nefesle vücudumuza giren serbest radikal dediğimiz ve insan sağlığı için tehdit oluşturan maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor. Bununda vücut direncimize katkısı var şüphesiz.  Şunu da hatırlatalım, bitki çayları hassas bir konudur; dozunu ayarlamak gerekir ve fazlası böbrekler için sıkıntı yaratabilir. Bonus bilgi; yoğurt da bilinen en güçlü antioksidan gıdalardan bir diğeri.

Hijyen önemli

Hijyen önemli

Gribe sebep olan enflüanza virüsü çok kolay ve hızlı yayılmasıyla ünlü olduğu için hijyenin önemi kat ve kat artıyor. Özellikle günlük hayatta her bir yana dokunduğumuz ellerimiz büyük tehdit. Onları bolca dezenfekte etmeliyiz. Kapalı alanlara dikkat etmek ve klimalı ortamlardan kaçmak gerekiyor; hadi kaçamadık bol bol camları açıp havalandırmak şart.

Açık havada yürüyüş yapın

Açık havada yürüyüş yapın

Yok hava soğuk, aman hasta olmayalım gibi bahanelerden uzak durmalısınız. Hemen sıkıca giyinin ve en yakınınızdaki parka gidin. Bol oksijen ve hafif tempoda yürüyüş hem ruhumuza hem bedenimize çok iyi gelecek. Organlardaki hava sirkülasyonunu ve oksijen miktarını artırmak, sadece gribe karşı değil, olabilecek tüm hastalıklara karşı savunma mekanizmamızı güçlendirir.

Kafeinden uzak durun

Kafeinden uzak durun

Maalesef doğru duydunuz; kafeinli içecekler ki bunların başında kahve geliyor, en önemli antioksidanlardan olan suyun vücuttaki oranını düşürüyor. Hadi tamam bırakmayın ama azaltmakta yarar var, zaten selülit de yapıyor değil mi?

Bol C vitamini alın

Bol C vitamini alın

Kışın vazgeçilmezleri olan portakal, limon ve greyfurt, kahveyi size unutturacak güzel bir alternatif olabilir. Kış meyveleri hem antioksidan kaynağı hem de C vitamini deposu. Ancak sadece suyunu içmenizi tavsiye etmiyoruz, bu sefer lifleri meyve sıkacağında bırakmış, sadece meyvenin şekerini almış oluyorsunuz. Bizce meyvelerin her kısmını afiyetle yiyin. 

Daha çok baharat tüketin

Daha çok baharat tüketin

Yemeklerde zerdeçal, kekik, nane,çörek otu, kimyon, zencefil baharatlarının kullanımı artırılmalı. Sarımsağı da bol bol kullanmaya başlasanız iyi olur.

Sıkı giyinin

Sıkı giyinin

Bilgisayarınızın bir sekmesinde mutlaka hava durumu haberleri açık olsun, her hava şartına hazır olun. Su geçirmeyen ve termal kıyafetler soğuk havalarda işinizi baya kolaylaştırabilir. Yanınıza yedek kıyafetler, kaşkol, bere, şemsiye almadan dışarı çıkmamalısınız.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları