0-3 yaş aralığı yaşamın en önemli dönem aralığıdır. Psikomotor psikososyal, bilişsel ve dilsel açıdan çocuğun en önemli gelişimsel ve devinimsel özelliklerini artırdığı yaşamsal kısımdır

0-3 Yaş

0-3 Yaş

0-3 yaş dilsel açıdan da çok önem taşır. Çocuk konuşmaya “Agu”ile  başlar ve kısa bir süre içinde bunu artırması  gerekmektedir. Kuramcılar çocukların  gelişim dönemlerini bölümlere ayırır ve  çocukların gerçekleştirmesi gereken gelişimsel dönemi atlatması beklenir. Atlatamazsa çocuk geriden gelmeye başlar. Buda çocuğun kaygı  yaşamasını bir sonraki gelişimde dönemine  rahat geçememesine sebebiyet vermektedir. Anne babalar 0-3 yaş yaşa ait gelişim psikolojisi kitapları okuyarak çocuklarını yaşadığı dönemler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar. 0-3 yaş oyuncakları çocuğun eğitiminde önemli yer tutar. Oyun çocuğun hayal dünyasına bir giriştir. Oyuncaklar da bu dünyanın anahtarlarıdır.  

0-3 Yaş Ne Gerektirir?

0-3 Yaş Ne Gerektirir?

Bu yaş aralığındaki çocukların eğitimleri önemlidir. Davranış eğitimi için çocuğun hareketlerinin pekiştirilmesi gerekmektedir. Çocuğun kendinin kullanabileceği,  yapabileceği  oyunlar, oyuncaklar ile tanışmaları gerekmektedir. Zihinsel gelişimleri  için oyuncaklarının bireyler tarafından  iyi seçilmesi gerekmektedir. Çocukların öz bakım becerilerini aileleri tarafından yapıldığı bilinmektedir. Ancak çocukların benlik gelişimine katkıda bulunmak için 2 yaşından sonra kendisinin yemek  yeme alıştırmaları yapması, yanlış da olsa kendisinin giyinmeye başlaması gibi davranışları desteklemek gerekir. 0-3 yaş psikolojisi önemlidir. Çocuğun karakter gelişiminin en önemli basamaklarından birini teşkil eder. Güvenli bağlanma yaşayamayan 0-3 yaş çocukları bilinçaltlarında sürekli beraberlerinde götürdükleri stres, kaygı dürtüleri yaşayacaklardır. Bu yaş aralığı için kullanılan her türlü oyuncak, gereç ve materyal sağlıklı olmalı ve onları desteklemelidir. 0-3 yaş gereçleri yerinde ve dönemine uygun kullanılmalıdır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları