Dişler ilk olarak bebeklik döneminde ortaya çıkarlar. Bu dişlere süt dişleri denir. Daha sonrasında 7-9 yaş aralığında bu dişler düşerek yerini kalıcı olan dişlere bırakırlar. Süt dişlerinden sonrasında çıkan dişler kalıcı dişlerdir. En son diş çıkartma evresi de yirmilik olarak adlandırılan dişin çıkmasıyla son bulmaktadır.
Diş yapısına göre incelendiğinde dört bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler sırasıyla mine, dentin, pulpa, sement olarak ayrılmaktadır.
Dişler hem sindirime yardımcı olduklarından hem de sesin titreşerek harflerin de düzgün olarak telaffuzundan dolayı da önemlidir. Diş yapısında ve şeklinde meydana gelen bozukluklar da bu nedenle çok önemlidir.
Dişlerde Meydana Gelebilecek Bozukluklar ve Nedenleri
Dişlerde meydana gelebilecek bozukluklar büyüklüklerinden farklı olabileceği gibi, üst üste binmeleri, yapışık olmalarından veya fazla diş bulunabileceği gibi eksik dişler de şekil ve yapısal olarak sorun yaratabilmektedir.
Dişlerde bozuklukların nedeni ise genel olarak süt dişlerin erkenden düşmesi, fazla veya eksik dişler olabileceği gibi süt dişlerden sonraki diş çıkartma sırasındaki kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıklarda diş diziliminde bozukluklara neden olabilmektedir.
Bunların dışında en çok karşılaşılan diğer bir sorun da diş renkleridir. Diş renklerindeki bozuklukların çoğu nedeni sigara, alkol, çay ve kahve olsa da çocuk döneminde kullanılan antibiyotikler dişlerde çillenmeye, kahverengi lekelere de neden olabilmektedir. Ayrıca bilindiği gibi çürük ve ölü dişlerde gri renktedir ve günlük olarak besin tüketiminden sonrasında dişler düzenli olarak fırçalanmadığında bakteri oluşumundan dolayı da dişlerde renk farklılıkları görülmektedir.
Dişlerde Meydana Gelebilecek Bozuklukların Tedavileri
Dişlerde şekil bozukluklarının tedavisinde en çok bilinen diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Dişlere yerleştirilen teller yardımıyla dişlerin olması gereken konumlarına gelmesine ve diş aralıklarının düzenlenmesini sağlayan diş telleri yamuk dişlerin düzenlemesinde, diş aralıklarının düzenlenmesinde ve çeneden kaynaklanan yapıların da düzenlenmesinde etkin bir rol oynamaktadır.
Dişlerde meydana gelen yapısal bozukluklardan kaynaklı ölü veya eksik dişler yerine implant yapılabilmektedir. Ayrıca yapısal bozukluklar için zirkonyum kaplama da kullanılabilmektedir.
Yaşlanma belirtileri olarak bazı durumlarda dişlerde ciddi oranlarda kayıp görülebilir bu durumda ise dişler için diş protezi yapılarak bireyin günlük hayatına devam etmesi sağlanabilmektedir.
Diş tedavi için diş doktorunuz ve izlediğiniz yöntem çok önemlidir. Uygulanan yanlış tedaviler kaynaklı sağlıklı dişlerinizi de kaybetme gibi bir durum söz konusu olabilmektedir.
Türkiye’de de diş sorunları çözümünde ciddi olarak ilerlemiş ve halka çok iyi hizmet veren kuruluşlar bulunmaktadır. Fakat estetik merkezi İstanbul olduğu göz önünde bulundurulursa en iyi diş doktorları da yine bu şehirde yer almaktadır.
En iyi diş hastaneleri İstanbul’da yer almaktadır. Global anlamda da önemli bir yere sahip olan İstanbul tıp alanında ve tedavi süreçleri içinde bünyesinde en iyi doktorları barındırdığından en iyi diş hastaneleri de İstanbul’da yer almaktadır.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları