Kolajen adı verilen protein, vücudun direncini iç etkenlerde dahil olmak üzere dış etkenlere karşı koruyan, dayanma güçlerini arttıran bununla birlikte hücreler arası bağı kuvvetlendirerek hücreleri bir arada tutmayı başaran besin kaynağıdır. Yunanca anlamına bakıldığında “glu” olarak geçen kolajen, yapıştırıcı anlamında kullanılmıştır.

İnsan vücudunda her yerde bulunan kolajen miktarı, yaşlanma hızlandıkça vücutta azalmaya başlar. İlerleyen yaşlarda oluşan sarkma, çatlaklar ve selülit problemleri ortak bir sorundur. Bu gibi sorunların temel nedeni ise vücutta var olan ve zamanla azalmaya başlayan kolajen eksikliğinden meydana gelmesidir. Kemik ve kas dokularının birbirine bağlanmasını sağlayan ve bir arada tutan bu güçlü bağın değerini kaybetmesi vücutta başka problemlerinde ortaya çıkması demektir.
Kolajen Tipleri Kaç Tanedir Vücudumuzun Hangi Bölgelerinde Bulunur?
Vücudumuzun her bölgesinde farklı bir kalojen tipi bulunur. Genel itibariyle tanımlanan 19 çeşit kolajen tipinden bahsedilir. Bunlardan en sık görünenleri şu şekilde sıralanabilir. Tip 1, tip 2, tip 3, tip 4, ve tip 10 olarak ifade edilir.
Kolajen Tiplerinin İçeriği
Tip 1 Kolajen: İnsan vücudunda diğer çeşitlerine göre en fazla bulunan kolajen tipidir. Organlarda bağlarda ve ciltte bulunan tip 1 kolajeninin temel görevlerinden birisi kemikleri destekler. Kemik yapısını korur ve güçlendirir. Bununla kalmayıp cilt yapısını korur, cildin esnek yapısını korumasını sağlar.
Dokuların bir arada kalmasında buna bağlı olarak ciltte oluşan yaraların çabuk iyileşmesine de katkıda bulunur. Yaş ilerledikçe yüz ve vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi ve izlerin kalmasının altında yatan bir diğer neden de kolajen eksikliğidir. Bu yüzden kolajen takviyesi almak son derece önemlidir.
Tip 2 Kolajen: Kıkırdak matrisi adı verilen yapı tarafından üretilen bu kolajen, kıkırdağın içinde bulunan sıvıya benzer bir yapıdadır. Bağların arasında bulunan dokuların oluşumunsa önemli rol oynar. Bu sebeple eklem sağlığı için önemi büyüktür.
Tip 2 kolajen eksikliğine bağlı olarak eklem ve romatizma hastalıkları görülebilir. İlerleyen yaşlarda eksikliğinden kaynaklı ciddi ağrı ve sosyal hayatı kısıtlama noktasına gelebilir. Eklem rahatsızlıklarında olmak üzere yaşa bağlı ortaya çıkan bazı hastalıkların tedavilerinde de kullanılır.
Organlar Üzerindeki Etkilerine Göre Tipleri
Tip 3 Kolajen: Organlar ve cilt üzerinde etkili olan kolajen tipidir. Kan dokusunu oluşturma konusunda rol oynayan tip 3 kolajen sayesinde cilt esnek bir yapıda olur, sıkılığını daima korur bu sayede daha genç görünüm sağlamaya yardımcı olur.
Kasların yapısını destekleyen bir kolajen çeşidi olmakla birlikte arter ve organların yapısını koruyup, güçlendirmekle de önemli bir yere sahiptir.
Tip 4 Kolajen: Diğer kolajen tiplerinden farklı olarak, tip 4 kolajenin özelliği ise sindirim sitemi ve solunum sisteminin yüzeylerini oluşturmasıyla bilinir.
Cildin yüzeyinden ziyade derinde bulunan katmanlardadır. Buna bağlı olarak derin katmandaki yağ ve organları çevrelemiş olan zarların oluşumunda etkin rol oynar.
Tip 10 Kolajen: Vücutta yeni kemik oluşumu sırasında görevli olup eklemlerde bulunan kıkırdakların gelişimi içinde destekleyicidir. Eklem ağrılarına bağlı olarak o bölgede meydana gelmiş olan kıkırdaklarda onarıcı ve yapıcı görevi üstlenir.
Kolajenin İnsan Vücudu İçin Faydaları Nelerdir?
Koljenin faydaları birden fazla olmakla birlikte hayatımızda çok büyük öneme sahip fakat çoğu insan tarafından önemi çok az bilinen bir protein çeşididir. Kolajenin başlıca faydalarını şu şekildedir.
- Pürüzsüz ve sıkı bir cilt
- Sağlıklı sindirim ve dolaşım sistemi
- Eklemlerde esneklik
- Sağlıklı ve uzun saçlar
- İyileşme sürecinde hız
- Selülit problemleri için azalma etkisi
Kolajenin insan vücudu için önemini gösteren sadece birkaç maddeden birisidir.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları