Saçımızın rengini, şeklini, boyunu dönemin modasına göre değişebilsek de sağlıklı saçlarımızı hiçbir modaya ya da akıma değişmiyoruz. Fakat elimizde olmayan birçok sebeple saçlarımızın zayıfladığını giderek azaldığını ve her gün normalden çok daha fazlasının döküldüğüne şahit olabiliriz. Bunun birçok sebebi olabilir. Genel olarak bu sebepleri aşağıda açıklıyoruz.

Saçlarımızın doğal güzelliğimizin en temel öğelerinden biri olduğunu, saçlarımıza kişisel anlamda birçok anlam yüklediğimizi kabul ediyoruz. Erkek ya da kadın hiç fark etmez, bedenimizdeki en tamamlayıcı görsel unsur olan saçlarımız daha dolgun ve canlıyken özgüvenimizin arttığını, aynaya her baktığımızda saçlarımız güçlüyse her telinden ayrı ayrı güç aldığımızı biliyoruz. 

Genetik Nedenler

Genetik Nedenler

Genel olarak ailede kellik problemi olan bireylerde yaş durumuna bağlı olarak dökülme ve kellik durumuyla karşı karşıya kalabiliyor. Günümüz dünyasında dökülmenin başlangıç yaşı neredeyse 15 yaşa kadar düşse de uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda bunun aşırı strese, yetersiz ve sağlıksız beslenmeye ve hormonal durumlara bağlı olabileceği vurgulanıyor. Tedaviler ve takviye edici vitaminlerin bu süreci uzattığını söylüyorlar.

Yetersiz ve Sağlıksız Beslenme

Yetersiz ve Sağlıksız Beslenme

Saçlarımızın canlı varlıklar olduğunu biliyoruz bu durumda yediğimiz yiyeceklerden tutun içtiğimiz sudan dahi etkilendiğinin bilincinde olmalıyız. Tek tip beslenme, uzun süren açlıklar ve yeteri kadar protein tüketmemek saç dökülmelerini tetikler. Düzenli ve sağlıklı beslendiğimizde, gün içerisinde yeteri kadar su içtiğimizde saçlarımızın canlandığını ve dökülmelerin giderek yavaşladığını fark edeceksiniz. Uygulaması bu kadar basitken denemeye değer diye düşünüyoruz.

Yoğun Stres ve Yaşanan Depresyon Süreci

Yoğun Stres ve Yaşanan Depresyon Süreci

Yaşadığımız hayat devam ettiği sürece karşımıza çıkan iyi kötü her şeyle de mücadelemiz devam edecek. Fakat hayatın bize getirdikleri ile başa çıkamadığımız durumlarda strese girebilir, depresyon sürecinin içerisinde kendimizi bulabiliriz. Bunun sonucunda bütün vücudumuz etkilenirken canlı bir organ olan saçlarımız da etkilenebilir, dökülmeler meydana gelebilir. Bu durumda yaşanan stres ya da depresyon için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Saçlarımız yine de dökülmeye devam ediyorsa alanında uzman bir dermatologa gidebilirsiniz.

Kullanılan Kozmetik Ürünler

Kullanılan Kozmetik Ürünler

Saçlarımızın en tamamlayıcı güzellik unsuru olduğunu her zaman söylüyoruz ve bunun doğal sonucu olarak da en çok saçlarımızın işlem görmesine neden oluyor. Yüksek derecede ısıya maruz kalmaları, renk açıcı kimyasal boyalar, maşalar, düzleştiriciler, sıkıca tepede toplanan saçlar saçın dökülmesine neden olmakla kalmıyor saç kimyasını dahi bozabiliyor. Tedavisi mümkün olmayan sonuçlara doğru yol almadan bu konuda bilinçli olmalı, sık sık bu işlemleri yapmaktan vazgeçmeliyiz. Saç bakımımızı ihmal etmemeliyiz.

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Vitamin ve Mineral Eksikliği

Beslenme alışkanlığınız gayet düzenli fakat hala saçlarınız dökülmeye devam ediyorsa bu duruma dikkat etmelisiniz. Saçlarımız için gerekli olan vitamin ve mineraller sırası ile D vitamini, B 12, çinko, demir, folik asit, biotin eğer bu vitamin ve minareler eksikse ya da düşükse saçlarını beslenemiyor ve dökülmeniz normalden fazla oluyor. Bu durumla karşılaşırsanız mutlaka kan değerlerinizi kontrol ettirmeniz ve uzman kişiden yardım alabilirsiniz.

Doğum Süreci ve Kemoterapi Durumu

Doğum Süreci ve Kemoterapi Durumu

Yaklaşık 9 aylık hamilelik sürecinde bedenimiz fiziksel birçok değişime uğrarken bunların elbette ki bazı yan etkenleri olabiliyor. Bunlardan bir tanesi pospartum saç dökülmesi. Hamilelik sürecinde dökülmeyen saç, doğum gerçekleştikten birkaç ay sonra ani dökülmelerle kendini gösterebiliyor.  Bu durumda korkmamalıyız uzman kontrolünde yapılan takviyelerle bu durum kolayca çözülürken bir diğer dökülme nedeni ise kemoterapi tedavisi esnasında sıklıkla karşılaşılan dökülmeler. Son zamanlarda kullanılan ilaçların yan etkisinde bu durum daha da azalsa tedavi süreci tamamlandıktan sonra zamanla eskisinden daha güçlü saçlarınıza tekrar kavuşuyorsunuz.

Problemli Saç Derisi

Problemli Saç Derisi

Problemli saç derisinden kasıt, deride meydana gelen bir takım hastalıkların saç derisini etkilemesi ile deriye tutunamayan ve dökülen saç telleri. Bu deri hastalıkların başında egzama, mantar, sedef hastalığı, normalinden fazla yağlı deri geliyor. Bu dökülmeleri engellemenin en etkili yolu deride meydana gelen problemin tespit edilmesi ve tedavi sürecinin en kısa sürede başlaması.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları