Yaz aylarında görülen Lyme hastalığına dikkat! Uzmanı uyardı: 360 hastalığı taklit edebiliyor!Çok sayıda sivrisinek çeşidinin olduğunu ve bilimsel çalışmaların belli türler ile yapıldığını ve türden türe davranış farklılıklarının da araştırılması gerektiğini belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Her ne kadar ciddi hastalık bulaştıranlar en önemli grup ise de basitçe bizi ısıranlar da yeterince önemli” dedi.

Sivrisinekeleri çeken faktörler nelerdir? Lyme hastalığı Nedir? Ne zaman Görülür?

Sivrisinekeleri çeken faktörler nelerdir? Lyme hastalığı Nedir? Ne zaman Görülür?

Sivrisinek sokması, basit gibi görünen ancak sıtma başta olmak üzere, zika ve sarı humma gibi hastalıkları insanlara bulaştırabiliyor. Sivrisineklerin aynı ortamda kimilerini ısırdığını, kimilerini de ısırmadığını belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Sivrisinekler kan ile besleniyor ve 0 kan grubu insanlar A grubu olanlarla karşılaştırıldığında sinekler için anlamlı derecede daha çekiciler. Ayrıca kırmızı ve koyu renk giysiler de sinekleri çeker” açıklamasında bulundu

0 GRUBU İNSANLAR SİNEKLERİ DAHA ÇOK ÇEKİYOR

Bazı insanların kan gruplarına bağlı olarak daha dirençli olduklarını söyleyen Prof. Dr. Salih Türkoğlu, “Sinekler kan ile besleniyor. 0 grubu insanlar sivrisinekleri derilerine belirgin oranda daha çok çekiyorlar. Buradan hareketle bazı kişilerin kesin olarak direnci varsa bu durumu tam olarak ortaya çıkarıp, özellikle hastalık bulaşmasında insanların sokulmaması sağlanabilir” dedi.

SİVRİSİNEKLERİ ÇEKEN 5 FAKTÖR

Prof. Dr. Salih Türkoğlu, kan grubunun yanı sıra sivrisineklerin seçiciliklerini etkileyen diğer faktörleri şöyle sıraladı:

Giyim: Sivrisinekler, hedeflerini seçerken ilk olarak görmeleri gerekiyor. Buradan yola çıkarak, sivrisineklerin akşamüzeri itibariyle görüşleri artıyor. Koyu ve kırmızı renklerin sivrisinekleri çektiğine dair araştırmalar mevcut.

Gazlar-karbondioksit: Çıkardığımız karbondioksit ne kadar yoğunsa (ne kadar çok soluyup üretiyorsak) sivrisineklerin o kadar yoğun çekildiği ve metrelerce öteden algıladıkları belirtiliyor; sivrisineklerin gece başın üzerinde dönüp durmasının sebebi de bu şekilde açıklanıyor.

Sıcak ve ter: Sıcak ve ter sivrisinekleri çekiyor. Sinekler özellikle terdeki laktik asit, ürik asit, amonyak ve diğer maddelere geliyorlar. Bu egzersizle olabileceği gibi bazı kişilerin genetik olarak bunu daha çok sağladığı üzerine de çalışmalar sürdürülüyor.

Deri üzerindeki bakteriler: Kişilerin derilerinde doğal olarak bulunan bakterilerin kişiden kişiye farklılık göstermesinin  etkili olduğu dile getiriliyor.

Hamilelik: Hamile kadınların daha çekici olduğu görülüyor. Bunun artan vücut ısısı ve artan karbondioksit ile de açıklanabilir.

LTME NEDİR ?HASTALIKLA NERELERDE KARŞILAŞABİLİRİZ?

Kene, sivrisinek, atsineği, bit gibi kan emen canlıların yanı sıra kedi ve köpeklerden de bulaşan Lyme hastalığı kalp krizi, şizofreni, bazı kanser türleri, otizm, huzursuz bacak sendromu, ürtiker, haşimato tiroidi, alzheimer, parkinson, kas hastalıkları, çölyak gibi pek çok hastalığı taklit eder. Bu nedenle teşhisi zor olabilir ve tehlikelidir. Her kene ısırığında Lyme hastalığı kapılacak diye bir bilgi yoktur ancak ısırık sonrası acil tedavi ve takip şarttır.Lyme (laym) hastalığının görülebileceği yerlerde yani bahçe, avlanma, bisiklete binme, kamp yapma, trekking ve benzeri aktivitelerde bulunurken dikkatli olun. Dış aktivite sonrası evde tüm giysilerinizi yüksek sıcaklıkta çamaşır makinasında yıkayın veya en az 10 dakika kaynatın. Tüm vücudunuzu elle ve ayna yardımıyla inceleyin. Aynı zamanda kene taşıyabilecek bir evcil hayvanınızın olması da risklidir, kontrollerini sık sık yapın veya veterinere yaptırın. Açık, yeşil alanda vakit geçiriyorsanız uzun çimlerden uzak durmaya çalışın ve böcek kovucu sprey ya da solüsyonlar kullanın.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları