Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin orta kısmında yer alan en güzel liman kentidir. Sinop 'ta gezilecek yerleri birlikte keşfedelim.

Kuzeyinde Karadeniz, batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde Çorum illeri bulunan Sinop’un geneline tipik Karadeniz iklimi hakim ve sık yağış aldığından dolayı zengin orman ve bitki örtüsüyle kaplıdır. Yazları serin, kışları ise ılık geçer. Sinop her ne kadar mimari yapısıyla eski bir kent gibi görünse de burada yaşayanların ruhu fazlasıyla gençtir. Karadeniz’in en sosyal, samimi ve şirin kentlerinden biri olan Sinop, gerçekten de hayatta herkesin bir kez de olsa mutlaka görmesi gereken bir yer. Sakinliği, tarihi, doğası ve şehir içi ulaşım imkanlarının kolaylığı göz önüne alındığında Sinop’un “Türkiye’nin en yaşanılır şehirleri”listesine ilk sıradan adını yazdıracağına eminiz. 

• Erfelek Şelalesi

•	Erfelek Şelalesi

Sinop şehir merkezinden 28 km uzaklıkta konumlanan Erfelek Şelalesi’nin muhteşem görünümü ve sunduğu enfes manzaralarla Sinop’un en güzel yeri olduğunu söyleyebiliriz. Erfelek Şelalesi oldukça turistik bir yer olduğu için seyahat döneminizi buna göre ayarlamanızı tavsiye ediyoruz. Siz de “Oldum olası su sesi bana hep huzur vermiştir”diyorsanız, Erfelek Şelalesi’nden hiç ayrılmak istemeyeceksiniz. Hayranlık uyandıran görsel bir şölen eşliğinde doğanın tüm renkleri bir aradayken yürüyüş yapmaksa tarif edilemeyecek bir deneyim. Ihlamur, gürgen ve meşe ağaçlarının buluştuğu bir cennet olan Erfelek’te trekking, piknik ve avlanma gibi aktiviteler de yapmak mümkün. 

• Hamsilos Koyu

•	Hamsilos Koyu

Sinopluların gözdesi Hamsilos Koyu, Dünyada kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğini taşıyor. Buzul aşındırması sonucu oluşan bu özel koy Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alıyor.Deniz ile birleştiği kısımsa fazlasıyla geniş ve iç kısımlara ilerledikçe daralmaya ve ağaçlar fazlalaşmaya başlıyor. Geçmişte savaş gemilerinin saklandığı ve günümüzde ise balıkçı teknelerin fırtınalı havalarda sığındıkları yer olarak kullanılmaya devam eden Hamsilos Koyu, Karadeniz turunuzun unutulmazlarından olacak. 

• Sinop Arkeoloji Müzesi

•	Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi’nin etkileyici koleksiyonunda Sinop merkez ve ilçelerinden gelen çok sayıdaki arkeolojik eser bulunuyor. Sinop gezinizde müzeyi dolaşmaktan büyük zevk alacağınıza eminiz. Müzenin içinin güzelliği kadar dış tasarımı da oldukça güzel ve gösterişli. Bahçe içinde bulunan yapılardan kuşkusuz en çok ilgi çekeni olan Sultan Hatun ya da bir diğer adıyla Aynalı Hatun Türbesi kesinlikle görülmeye değer.

• Akgöl

•	Akgöl Foto: Osman Geleş

Kıyaslanamayacak kadar övgüyü fazlasıyla hak eden bu doğa harikası saklı göl, tertemiz havası ve kuş cıvıltıları ile sizleri karşılıyor. Her mevsim ayrı bir renge bürünen Akgöl, kışın bembeyaz kar örtüsüyle, ilkbaharda çiçek kokularıyla, sonbaharda renk cümbüşüyle, yazınsa yaylasının serin havasıyla adeta insanı başka diyarlara götürüyor. Bu cennetten düşme doğa harikasını Sinop turunuz da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. 

• Tarihi Sinop Cezaevi

•	Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihi Sinop Cezaevi bir zamanlar cezaevi iken şimdi müzeye çevrilmiş tarihi bir yapıt olarak kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Yaklaşık 4000 yıl önce bölgenin hakim olduğu Gasklılar tarafından yapılmış olan bu mimari yapı bugüne dek ne şiirlere ne şarkılara konu olmuş. Sinop’un sembolik yapılarından biri olan tarihi cezaevi 1999 yılından itibaren müze olarak hizmet veriyor. 

• Sinop Kalesi

•	Sinop Kalesi

Şehir merkezine çok yakın bir mesafede yer alan Sinop kalesi, şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz en güzel yer. Günün her anı nefes kesen manzaralar sunan bu tarihi kale, Sinop’un en önemli yapıları arasında bulunuyor. 2050 metre uzunluğa, 25 metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe sahip olan Sinop Kalesi’nin toplamda iki farklı giriş kapısı bulunuyor. 

• İnceburun Deniz Feneri

•	İnceburun Deniz Feneri

Türkiye’nin en kuzey noktasında yer alan İnceburun Deniz Feneri, 1863 yılında inşa edilmiş. Deniz fenerinden Karadeniz’in eşsiz manzarasını seyredebilir ve kartpostallık fotoğraflar yakalayabilirsiniz.Beyaz badanalı kulesi 12 metre uzunluğunda ve denizden yüksekliği ise 38 metredir. 

• İnaltı Mağarası

•	İnaltı Mağarası

Yakın geçmişte keşfedilen İnaltı Mağarası Sinop’un Ayancık ilçesine bağlı olan İnaltı Köyü’nde konumlanıyor. Ulaşılması zor ama kesinlikle görülmeye değer bir yerdir.

• Paşa Tabyaları

•	Paşa Tabyaları Foto: Cengizhan Ersoy

Sinop şehir merkezinin en popüler yerlerinden biri olan Ada Mahallesi’ndeki Paşa Tabyaları, yıllar yıllar öncesinde bölgeyi savunmak için inşa edilen askeri bir yapı. Paşa Tabyaları 19.yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları döneminde Rus donanmasından korunmak amacıyla yapılmış.Sinop Yarımadası’nın güneydoğusunda inşa edilen Paşa Tabyaları’nın yer altında gizlenmiş sığınakları ve geçitleri dolaşarak sıra dışı bir deneyim yaşamaya hazır olun. 


Kaynak : https://www.modatatil.com/ sitesinden uyarlanmıştır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları