Tatil planlarınıza eski bir Rum köyü olan Şirince’yi eklemeyi, Şirince’ye gitmeden de “yapılacaklar” listenizi şekillendirmeyi unutmayın.
Kaynak : https://www.modatatil.com/ sitesinden uyarlanmıştır.
Nasıl Bu Kadar Ünlü Oldu?

Bilindiği üzere 21 Aralık 2012’deki kıyamet söylentisi ise Şirince dünya çapında üne kavuştu. Bu söylentinin dayanağı olan Maya Takvimi’ne göre dünyadaki yaşam 21 Aralık 2012’de sona erecek olsa da; hayatta kalmak için saklı olan sırra Fransa’daki Bugarach ve İzmir’deki Şirince köyleri sahipti. Maya Uygarlığı, Şirince’nin eteklerine kurulduğu Maden Dağı’nın 21 Aralık’ta Marduk’un dünyaya çarpmasından sonra ayakta kalacağını ve Nuh Tufanı’nda tepesine oturduğu iddia edilen geminin belireceğini iddia ediyordu.
Çirkince mi, Şirince mi?

Efes Harabeleri yakınında yeralan Şirince’nin 1900’lü yılların başına dek süregelmiş ismi Kırkıca; Rumların göçünden sonra ilk olarak Çirkince adını alır. Bu ismin, köyün güzelliğini yansıtmadığı inancı doğrultusunda bölgeye yerleşen Balkan Türklerinin de talebiyle bölgeye günümüzdeki ismi verilir: Şirince!
Gezilecek Yerler

Nüfusu 550’yi aşkın, eski bir Rum kasabası olan Şirince’de dehlizlerinden harika bir manzarayı ziyaretçilerine sunan St. Jean Baptist Kilisesi, taşıt girmeyen merkezinde yürüyüş yolunuz hizasında sağlı sollu yer alan ve tadım imkânı da sunan şarap mahzenleri ve tabii ki yürüyüş yapmaya müsait köyün dar, eski Rum evleriyle sarmalanmış yolları gezmek için hayli uygun. Restorasyonu sonrası daha ciddi bir seyir zevkine ulaşan St. Jean Baptist Kilisesi; sarnıcından girişindeki dilek kuyusuna, kiliseye giden yolda karşınıza çıkan ve kiliseye ait olan şarap mahzeniyle bu şirin köyün havasını fazlasıyla görkemli bir hâle getiriyor.
Çevresinde Gezilecek Yerler

Şirince’yi sabah ziyaret edip, tüm köyü gezdikten sonra dolmuş ile Selçuk’a dönüp çağlar boyunca önemini hiç kaybetmemiş olan Efes Harabeleri, Meryem Ana Kilisesi, Yedi Uyuyanlar gibi tarihi mekânları gezebilir; Selçuk’un meşhur çöp şiş geleneğini yaşatan az sayıdaki restorandan birisinde karnınızı doyurabilirsiniz. Aynı şekilde Selçuk’tan dolmuş ile rotanızı Kuşadası’na çevirebilir ve Güvercin ada, Gazi beğendi Tepesi gibi turistik ziyaretler için kentin dokusunu taşıyan pek çok yeri gezebilirsiniz.
Şirince'yi ve İzmir'in diğer köylerini paket tur alarak rehber eşliğinde gezmek için Admin Tour Yurt içi Kültür Turları sayfamızdan Kuzey Ege Turları bölümünden inceleyerek rezervasyon yapabilirsiniz.
Yeme İçme

Köy kahvaltısı, zaten fazlasıyla sektörel bir kavramken; Şirince kahvaltısı ise ayrı bir parantezi hak ediyor.Köyün yerel lezzetlerinden, her daim taze süt ürünleri ve envai çeşit kahvaltılıkla bezeli sofrası; iştah problemi çekenleri bile cezbedecek cinsten.
Alışveriş

Hediyelik eşya bakımından geni şbir yelpazeye sahip olan Şirince Köyü, Efes ve Meryem Ana konseptli hediyeliklerin yanı sıra yerel halkın el işi ürünleri, reçel ve benzeri marmelatları, tabi ki şarapları ve zeytinyağları ile alışveriş konusunda tercih edilebilir
Konaklama ve Ulaşım

Şirince’de meşhur Nişanyan otelleri haricinde, bilhassa köy halkının Rum evlerinin dekorasyonunu koruyarak inşa ettikleri pek çok pansiyon mevcut. Ancak daha merkezî bir lokasyon istenilirse, köye 8 kilometre uzaktaki Selçuk’taki pansiyonlar da her dönem uygun fiyatlarıyla tercih edilebilir.
Ulaşım konusunda ise, farklı güzergahlar tek bir alternatifi işaret ediyor. İzmir merkezden gelecek olanlar,trenle veya otobüsle Selçuk otogarına geldikten sonra Şirince dolmuşlarına binebilir. Havaalanından ise, doğrudan trene binerek Selçuk’a geçilebilir.
Aynı şekilde Kuşadası veya Aydın istikametinden gelecek olan ziyaretçiler de Selçuk otogarından Şirince dolmuşlarını kullanmalı. Kendi taşıtıyla gelenler için Selçuk – İzmir yolundaki yön levhaları fazlasıyla net ve anlaşılır. Eski köy yolunun sapa özelliği,birkaç yıl önce inşa edilen yeni güzergâh ile tarihe karışmış durumda.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları