- Mevlana Türbesi ve Müzesi / Konya
- Balıklı göl (Halil-ür Rahman Gölü) / Şanlıurfa
- Hacı Bayram Camii ve Türbesi- Ankara
- Hacı Bektaş Veli Dergahı- Nevşehir
- Hz.Veysel Karani Türbesi- Siirt
Mevlana Türbesi ve Müzesi- Konya
Kendini öğrenmeye ve aşka dayanan felsefesiyle çağlar boyunca örnek olan ve verdiği mesajlarla insanlara yol gösteren Mevlana’ya aitbu türbe görülmesi gereken önemli yerlerden birisidir. Yirmiden fazla dile çevrilen Mesnevi ile yabancı turistlerinde dikkatini çeken bu ilim insanı aynı zamanda hoşgörünün sembolü haline gelmiştir. Türbe içerisinde İslam Dininin önemli kişilerinden biri olarak kabul edilen Mevlana dergâhının eşyaları ve el yazmaları bulunmaktadır. Kubbe-i Harda yani Yeşil Kubbe olarak da bilinen türbede sekiz telli keman, sabır taşları ve astronomi dersleri için kullanılan küreler oldukça dikkat çekici diğer eşyalar arasındadır.
Balıklı Göl ( Halil- ür Rahmen Gölü) – Şanlıurfa
Şanlıurfa’nın simgesi olan ve 9 bin yıldan uzun talihi ile dikkat çeken bu yapı, İslam dinin önde gelenlerine de ev sahipliği yapmıştır. Hz.İbrahim’in doğduğu, Hz. Eyyüb, Hz. Şuayp, Hz. Nuh, Hz. Lut, Hz. Musa, Hz. Yakup gibi peygamberlerin yaşadığı; Hz. İsa’nın da kutsadığı Şanlıurfa, dinler tarihi açısından son derece önemli bir kenttir. İnanç turizminin yaygın olduğu bu kentİslam dinin yayılması ve putların yıkılması gibi önemli anlarda tanıklık etmiştir. Balıklı göl, Nemrut ve halkın taptığı putlarla mücadelesinde, putları kıran Hz. İbrahim bugünkü UrfaKalesi’nin bulunduğu tepeden ateşe atıldığında; düştüğü yerde ateşin su ,odunların balık olmasıyla bu göl oluşur ve etrafı gül bahçesine dönüşür. Göldeki su şifalı, balıklar kutsal kabul edilmektedir. Bu nedenle de özellikle Ramazan Aylarında Şanlıurfa’yı ziyaret etmenizi ve kendi gözlerinizle bu mucizeye tanıklık etmenizi öneririz.
Hacı Bayram Camii ve Türbesi- Ankara
14. ve 15. Yüzyıllarda Anadolu’da bir şair ve mutasavvıf olarak yaşayan Hac Bayram adına yaptırılmıştır. İslam dininde bilim ve tasavvufu birleştiren, Bayramiye Tarikatı’nın kurucusu ola Hacı Bayram adına yaptırılan bu camii 1427- 1428 yılları arasında tamamlanmıştır. Dikdörtgen biçiminde yaptırılan ve 1714 yılında tamir görerek günümüze kadar gelen Camii mimari açıdan ahşap, kalem işi ve çini süslemeleriyle dönemin en iyi mimari yapıları arasındadır. İslam dini sade güzelliğini yansıtan bu yapı da Ramazan Ayı’nda Ankara’da ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Hacı Bektaş Veli Dergahı- Nevşehir
Hacıbektaş Veli döneminin ötesinde bir İslam alimi olarak kabul edilmektedir. 13. Yüzyılda yaşayan Hacı Bektaş Veli, Türkleşmeye yardımcı olmasıyla bilinen, Bektaşi Tarikatı’nın piridir. Nevşehir’de Hacı bektaş ilçesinde yer alan dergah, Bektaşi öğretilerinin yayıldığı bir merkez olarak İslam Dini’ne de katkısı yadsınamaz derece de çoktur. İç tasarımı ve türbe mimarisi klasik Osmanlı dönemi mimarisini yansıtmaktadır.
Hz. Veysel Karani Türbesi- Siirt
Hz. Veysel Karani Türbesi, Siirt’in Baykan ilçesinde yer almaktadır. Asıl adı Üveys Bin Amir Karni olan ve Hz. Veysel Karani’ye ait olanbu türbe, özellikle ramazan aynda Hz.Muhemmed’in “Beni ziyaret etmek imkânına erişemediğinizde, kardeşim Veysel Karani’nin makamını ziyaret ediniz.” Sözleri nedeniyle de binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Veysel Karani’nin doğum tarihi bilinmemekteyken, ölüm tarihi 657’dir. Hz. Muhammed’ in bu sözlerine Peygamberimize olan aşkı, annesine saygısının neden olduğu bilinmektedir. Bkz: Modatatil
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları