Gelin bu gün sizlerle birlikte Raşid Efendi Yazma Eser Kütüphanesini inceleyelim.

Raşid Efendi Yazma Eser Kütüphanesi

1796 yılında, Mehmed Raşid Efendi tarafından yaptırılan kütüphane, döneminin Reis- ül Küttab2ı olarak kabul edilmektedir.

Kayserinin önemli yapılarından biri olan Ulu Camii ile bitişik olarak inşa edilen bu yapının tamamlanmasında kesme taşlar kullanılmıştır.

Kütüphane içerisinde sadece Raşid Efendi’nin değil birçok önemli ismin yazma eserlerini de bulundurulmasıyla dikkat çekmektedir.

Mehmet Raşid Efendi

Mehmet Raşid Efendi, döneminin önemli devlet adamlarından birisidir. I. Abdülhamit gerekse de III. Selim dönemlerinde tanınan ve kütüphanenin inşa edilmesini sağlayan Mehmet Raşid Efendi, Kayseri, Gesi Nahiyesi, Isbıdın Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Edebi yanıyla güçlü olan bukişilik devlet katibi olarak hızlı yazmasıyla da bilinmektedir.

Sultan III. Selim döneminde aktif rol alan Raşid Efendi, 8sene boyunca Reîsül küttâblık görevini yerine getirmiştir. Daha sonrasında

Kendi adıyla bilinen Raşid Efendi Yazma Eser Kütüphanesi’nin kurulmasını sağlamış ve bu kütüphanenin kurulma aşamasında da bütün masrafları da kendisi karşılamıştır.

Kendi adına kurduğu vâkıfa kendisi 943 ciltten oluşan önemli yazma eserleri bağışlamış olmasının yanı sıra İbrahim Müteferrika’nın dağılmak üzere olan matbaasını Vakanüvis Vasıf Efendi ile birlikte satın alıp matbaanın hizmete devamını sağlamıştır. Bu açıdan matbaanın gelişimine de çok önemli katkılar ve basılı eserlerin yayılmasında da önemli bir görev üstlenmiştir.

Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi

Harf devrimi yapılmadan öncesine ait 5923 adet eser bulunduran kütüphane de harf devrimi sonrasında ki eser sayısı ise 60 ı geçmemektedir. Farklı içeriklere sahip 485 kitaba ev sahipliği yapan bu kütüphanenin temel eserleri anlaşılacağı gibi harf devrimi öncesi edebi kültüre ışık tutmaktadır.

Kütüphanenin bu kadar önemli ve geniş içeriğe sahip olmasının bir diğer nedeni ise o dönem bölgedeki diğer bütün kütüphanede ki eserlerin bir araya toplanarak bu kütüphaneye nakledilmesi sağlanmıştır.  O dönemde Bedreddin Mahmut Kadı Kütüphanesi, Molulu-zade Mehmed Efendi Kütüphanesi, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Kütüphanesi, Hacı Halil Efendi Kütüphanesi ve Erkiletli Nişancı Mehmed Kütüphanesi kapatılmış ve eserlerin tamamı Kayseri de yer alan Raşid Efendi yazma eserler kütüphanesine getirilmiştir.

Kütüphane de günümüzde 2052 adet tamamen el yazması olan toplamda 8520 eser bir arada bulunmaktadır.

Kütüphane içerisinde yer alan özel okuma odasında Pazartesi’den Cumartesiye kadar sabah 8:00, 17:00 saatleri arasında zaman geçirebilir. Kütüphane içerisinde yer alan eşsiz eserlere göz atabilirsiniz. 

Bkz: Modatatil

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları