Bir fıkıh terimi olan Sa’y, kelime anlamı olarak gayret etme, çalışma, yürüme, koşma anlamlarına gelen bir kelimedir.

Bir fıkıh terimi olan Sa’y, kelimeanlamı olarak gayret etme, çalışma, yürüme, koşma anlamlarına gelen bir kelimedir. Hac ve umre esnasında Safa ve Merve tepeleri arasında dört gidiş ve üç dönüş olmak kaydıyla 7 defa gidip gelmeye verilen isimdir. Sa’y yapmanın temeli İsmail (as)’ın annesi Hz. Hacer’in oğluna su bulma mücadelesine dayanmaktadır.

Sa’y’ın Ortaya Çıkışı

Sa’y’ın Ortaya Çıkışı

Hz. İbrahim(as) Allah’ın emri ile Hz. Hacer’i ve o sıralarda bebek olan oğlu İsmail (as) ile beraber suyun ve hiç kimsenin bugünkü haremin olduğu yere bıraktı. Hz. Hacer ve İsmail (as)’ın yanında bir miktar su ve biraz da yiyecek bulunuyordu. Bu suyun ve yiyeceğin tükenmesi ile birlikte henüz bebek olan İsmail (as) susuzluk nedeni ile çırpınmaya başladı. Hz. Hacer bu duruma kayıtsız kalamayıp etrafına göz gezdirip dolanmaya başladı ve civarda bulunan Safa tepesine çıkmaya başladı.Safa tepesinden aşağıya bakan Hz. Hacer civarda kimseyi göremedi ve tekrar buradan aşağı inerek yakınlarda bulunan bir diğer tepeye yani Merve Tepesi’ne doğru yürümeye başladı. Merve Tepesi’ne çıktığında da civarda kimseyi göremedi.Bunun ardından tekrar Safa tepesine dönmeye başladı ve bunu 7 defa tekrarladı.Hz. Hacer, Safa ve Merve tepeleri arasında bulunan çukurdan geçerken çocuğu görünmediği için eteğini toplayarak hızlıca koşuyordu. Tüm bu olayın sonucunda umudunu kaybeden Hz. Hacer oğlunun yanına döndü ve onun yanında bir su kaynağının belirdiğini gördü. Burada çıkan su, bugün hacıların hac ve umre dönüşlerinde yanlarında getirdikleri zemzem suyudur. Daha sonra buraya gelen İbrahim(as) oğlu İsmail ile birlikte Kâbe’yi inşa etmiştir. Ardından dört büyük melekten biri olan Cebrail(as) gelerek İbrahim (as)’a nasıl hac yapılacağını göstermiştir. Bu olayla birlikte Sa’y, hac ibadetinin içerisinde yer almıştır.

Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: "İşte insanların(hacıların) Safa ile Merve arasında say etmelerinin sebebi budur"(Buhari)

Sa’y Nasıl Yapılır?

Sa’y Nasıl Yapılır?

Tavaf ibadetini bitiren kimse iki rekât tavaf namazı kılıp ve Hacerül-Esvedi istilam eder. Bundan sonra Safa kapısından Safa tepesinde doğru çıkar. Tepelerin en üst noktasına çıkmak şart olmamakla beraber Kâbe’yi görecek kadar yukarı çıkılır. Sa’y ibadeti Safa tepesinden başlayıp dört gidiş üç geliş olmak üzere yedinci şavt’ın sonunda Merve tepesinde son bulur. Sa’y yaparken yukarıda bahsettiğimiz çukur olan bölge şimdi iki yeşil sütün ile belirlenmiştir. Bu iki yeşil sütun arasında koşmak Sa’y ibadetinin sünnetlerindendir. Ayrıca belirtmek gerekir ki kadınlar, iki yeşil sütun arasında koşmayıp normal bir şekilde yürürler.

Sa’y İbadetinin sünnetleri: Sa’y temiz olarak yapılmalı, yeşil sütunlar arasında koşmak, tehlil (Allah'tan başka ilâh yoktur), tekbir ve selam getirmesi, istedikleri için dua etmesi ve tepelerin üzerine Kâbe’yi görecek kadar çıkması Sa’y ibadetinin sünnetlerindendir.

Sa’y İbadetinden Bazı Dersler

Sa’y ibadetini yaparken aklımıza gelen birkaç husus da Hz. Hacer’nin ümidini kaybetmeden 7 defa Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelmesidir. Hz. Hacer burada Müslümanlara bir ders vermektedir. İnsan hayatta her ne olursa olsun Allah (Azze ve Celle)’ye karşı olan ümidini kaybetmemeli, çalışıp, çabalayıp daima ona güvenmelidir.

 

İkinci Husus ise Hz. İbrahim (as)’ın teslimiyetidir. Hz. İbrahim (as) hanımını ve çocuğunu hiç kimsenin olmadığı ıssız ve kurak bir yerde Allah’ın emri ile tek başlarına bırakmıştır. Bu İbrahim (as)’da olan teslimiyetin, Allah’a olan güven duygusunun ve Allah’a tevekkülün en büyük örneklerindendir. Zira Allah (Azze ve Celle)’nin koyduğu her kanun ve her emir ile insanların iyiliği içindir. İnsanlar belki o esnada anlamasalar dahi sonradan bunun kesinlikle gerçek olduğunu anlayacaklardır.İnsanlar işlerini Allah’ın rızasına uygun olarak yapıp sonra da Allah’a hakkıyla tevekkül ederse Allah kesinlikle onları yalnız bırakmayacaktır. Hz.İbrahim (as) ve Hz. Hacer’in başına gelen bu olaylar vesilesi ile Allah bize zemzem suyunu ve bununla birlikte sa’y ibadetini vermiş ve kendisine yaklaşmamız için bir vesile kılmıştır.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları