Spor Yapanlar Ne Tür Vitaminler Kullanır? Spor Yapanların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar nelerdir? Hepsi bu yazımızda.

Kas hücreleri içeriğinde reaksiyona giren ve bu sayede kasların büyümesi ve gelişmesi adına son derece önemli rol oynayan besin kaynakları vitaminlerdir. Bu nedenledir ki sporcular tarafından ve spor yapan bireylerce tüketilen ya da tüketilmesi tavsiye edilen vitamin çeşitleri vardır.

Sporcuların dikkat etmediği konulardan birisi spor yaptıkları süreç boyunca vücutlarında oluşan dengeden habersiz olmalarıdır. Beslenme listelerinde olan karbonhidrat, protein ve yağ ağırlıklı besinlerin tüketilmesiyle vücutlarındaki kasların gelişeceğine inanıyorlar. Oysa sadece o besinlerle beslenmek demek vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin alınmamasına ve vitamin veya mineral ihtiyacının göz ardı edilmesine sebep olur.  


Spor Yapanların Dikkat Etmesi Gereken Nokta

Tek tip besin ağırlıklı beslenmenin vücut ve iskelet yapısı bakımından zararları oldukça fazladır. Vücut nasıl karbonhidrat, yağ ve protein ihtiyacını karşılıyor ise aynı önemli vitamin ve minarel ihtiyacını da gidermek ister. Yeteri kadar vitamin ve minarel alınmadığında spor yapmanın hiçbir önemi kalmaz. Aksine daha ciddi sağlık problerine yol açılabilir. Oluşan vitamin eksikliğinin sonucunda, vücutta iskeşet sisteminden tutun kas gelişimi ve kemik yapısı olmak üzere birçok sistemde sorun yaşanır. Kısacası vücutta dengeler değişir ve ilk başta gözle görülmeyen bu açık ileride daha belirgin bir şekilde alarm verebilir. Vücut adeta kendi içind ebir çöküş yaşamaya başlarken sizin bunu farketmeniz çok geç olabilir.

Sporcuların Tüketmesi Gereken Vitamin Çeşitleri Nelerdir?

Spor yapan sağlıklı bireylerin tükettikleri besinlerinden önemi bu süreçte oldukça önemlidir. Özellikle tüketilmesi önerilen vitaminler vardır. Bu vitaminlerden en önemlileri C, B1,D, B13 ve B12 vitaminleridir. C vitamini; İçeriğindeki antioksidan sayesinde oldukça önemli bir vitamin kaynağı olan c vitamini çoğı sporcu tarafından önemi yeteri kadar bilinmez. Oysaki zengin antioksidan yapısı sayesinde kas hücreleri için oldukça altın değerindedir. Kas hücrelerini koru ve besler oluşabilecek herhangi bir fiziksel ve kimyasal yıkım adına koruyucu ve güçlendirici özellik gösterir. Spor sürecinde özellikle ağırlık çalışmalarında ağırlıkların kaldırılması konusunda oluşabilecek kas dokularındaki hasar ve sağlık sorunlarının şiddetini aza indirmek adına kullanımı tavsiye edilen vitaminler arasında gelir.

C Vitamini İçeren Besin Kaynakları

Sağlıklı bir şekilde kas gelişimini sağlayan ve kas dokularını güçlendiren C vitamini bünyesinde bulunduran besin kaynaklarını şu şekilde sıralamamız mümkündür: Maydanoz, çilek, kavun, limon, portakal ve greyfurt gibi besinlerde bulunur.

B1 Vitamininin Önemi ve B1 Vitamini İçeren Besin Kaynakları

B1 vitamini; kasların büyüyüp gelişmesi adına ihtiyaç duyulan vitaminlerden bir diğeridir. Vücutta bulunan ve oksijen taşıyan kan hücrelerinin hareketini kolaylaştıran B1 vitamini sayesinde spor esnasından harcanan kas dokularındaki oksijen miktarının karşılanması adına oldukça tüketilmesi önemlidir.

Yediğimiz gıdaların enerjiye dönüşmesini sağlamakla birlikte vücuttaki hücrelerinde yenilenmesine katkıda bulunan B1 vitaminin bulunduğu besin kaynaklarını şı şekilde sıralayabiliriz. Badem, ceviz, fındık, yulaf, ıspanak, pancar ve buğday gibi besinlerde bulunur.

D, B3 ve B12 Vitamini Önemi

Spor esnasında gerekli olan güç potansiyeli bu vitamin sayesinde karşılanır. Fakat B3 vitaminini tüketirken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise çok fazla tüketildiğinde vücuttaki yağ yakımı hızını azalttığı konusudur. İçeriğinde B3 vitamini bulunan besinler; Kırmızı et, somon balığı, ton balığı, hindi, tavuk ve buğday gibi yiyeceklerdir.

Vücuttaki fosfor ve kalsiyum ihtiyacının karşılandığı vitamindir. Balık yağı, süt ve süt ürünleri, somon, sardalye gibi besinlerde bulunur.

Sadece hayvansal gıdalardan alınan bu vitamin sporcuların tüketimi için oldukça önemlidir. Yumurta, peynir, balık, kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri ve hindi ciğeri gibi besinlerde bulunur.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları