Ülkemizin tarihini gün yüzüne çıkartmak isteyen Arkeologlar tarafından da belirlenen Türkiye’nin önemli arkeolojik alanlarından 5 tanesine gelin beraber göz atalım.
Göbeklitepe
  • Göbekli Tepe – ŞANLIURFA
  • Çatalhöyük – KONYA
  • Anavarza – ADANA
  • Sagalassos – BURDUR
  • Hattuşaş- ÇORUM

Göbekli Tepe- ŞANLIURFA

Şanlıurfa, yemekleri ile bilinse de tarihi yerleriyle de kültür turizmi aracılığıyla her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlamaktadır. Şanlıurfa’nın önemli arkeolojik alanlarından birisi olan Göbekli Tepe ise, şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır .Örencik Köyü yakınlarında yer alan bu arkeolojik alan 1963 yılında gerçekleştirilen yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkarılmıştır. Tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak kabul edilmiştir.  Göbekli Tepe’de yer alan bu ibadet merkezinin inşasının piramitlerden eski olduğu bilinmektedir. Yaklaşık olarak piramitlerin inşasından 7500 yıl daha eski olduğu kabul edilir.

Çatalhöyük – KONYA

Neolitik ve Kalkolitik Çağ dönemine ait yerlerim yeri olan Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesindedir. 2012yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu arkeolojik alan, yerleşik hayata geçiş ve tarımın başlangıcı olarak insanlık tarihine dair önemli izleri barındırmaktadır. Günümüzde kazı yapılan alandan 13 kat daha geniş olduğu düşünülen Çatalhöyük, meraklıların gezilerine açıktır.

Anavarza – ADANA

Adana’da yer alan Anavarza Antik Kenti, Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçelerinin kesiştiği yerde yer almaktadır. Anadolu’nun önemli metropol kentlerinden biri olarak kullanılan Anavarza Antikkenti, Metropolis ve Neokoros isimleriyle de bilinmektedir. Bünyesinde dört giriş, sütunlu yol, hamam, kilise kalıntıları, kaya mezarları, suyolları ve stadyum barındıran bu antik kent popüler olmasa da ülkemizin önemli antik kentlerinden birisidir.

Sagalassos – BURDUR

Sagalassos’u duymamış olabilirsiniz fakat Milattan Önce 1000’li yıllarda yerleşim sağlanmıştır. Frigler, Persler, Romalılar ve Selçuklular gibi medeniyetlerin yönetiminde kalan su ve maden zenginliği nedeniyle de ulusların dikkatini çeken bir bölge olarak tarihte yerini almıştır. Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos, Antalya’da 100 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Hattuşaş- ÇORUM

İlk sahipleri tarafından Hattuşaş adı verilen ve günümüzde de Hattuşaş adıyla bilinmektedir. Çorum sınırları içerisinde yer alan bu şehir Hitit Uygarlığının izlerini taşımaktadır. Kral Kapısı, Aslanlı Kapı ve Yer kapı gibi tarihi yapılar günümüzde gezilmeye uygundur. Şehrin kuzeyinde kalan bölgeye Aşağı Şehir diğer bölümüne ise Yukarı Şehir denilmektedir.  Kaynak: Modatatil

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları