Son günlerde yaşanan olaylar gerek haber dünyasında gerekse sosyal medyada karşımıza çıkıyor. Uber ile taksicilerin girdikleri kıyasıya rekabetin boyutu değişti, işler çok daha fazla karışmaya başladı. Özellikle taksicilerin tutumlarının şiddete doğru eğrilmesi ülkede büyük bir gerginliğe yol açtı.

3 günde 4 Uber aracına yapılan saldırının ardından silahların konuşması artık bu meseleye bir çözüm getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamış oldu. Taksicilerin Uber araçlarına duydukları öfke şimdilik dinecek gibi değil. Uber araçların ise kendini nasıl koruyacağı merak konusu.

Akıllarda sayısız soru işareti ile taksiciler ve Uber kendi haklı gerekçelerini sıralaya dursun, konuya ilişkin yapılan haberlerde umut verici bir gelişme yaşandı. Son günlerin gündemden düşmeyen savaşına İçişleri Bakanlığı’nın düzenleyeceği yeni bir yasa tasarısı ile çözüm bulunmak isteniyor. Bu yasa tasarısı hazır olduğunda yaşananların daha fazla ileriye gitmesinin önüne geçilebilir. Ancak bu defa da akıllara her iki tarafı da aynı derecede koruyan bir yasanın nasıl olacağı sorusu gelmeye başladı.

Uber ve Taksiciler Neden Kavga Ediyor?

Uber ve Taksiciler Neden Kavga Ediyor?

Taksilerin ulaşım sektöründe kendilerine rakip istememeleri anlaşılabilir bir durum elbette. Özellikle İstanbul gibi kalabalık bir yerde bu işi yapmak kolay değil. Bu sektörün iplerini kendi ellerinde tutmak, başka bir gücün sektöre adım atmalarını istemiyorlar. Belki biraz bencilce belki de geçim kaygısının bir getirisi bu durum buraya kadar anlaşılabilir. Anladığınız her şeye hak vermek zorunda da değilseniz sonuçta. Bir de olaya Uber tarafından bakıp, onların düşüncelerini anlamak gerekiyor. Uber yeni bir ulaşım ağı. Birçok kişinin daha uygun fiyatlı olduğu için tercih ettiği, kaliteli bir hizmet veren ulaşım yöntemi. Bu sektörün daha iyi olmasını istedikleri ortada. Onlar da bunun için ellerinden geleni yapıyorlar. Yaptıkları işin hakkını da veriyorlar.

Taksiciler ve Uber arasında yaşanan meselenin en temel nedenleri, geçim kaygısı, sektörde tek olma isteği ve bu istek doğrultusunda rakipleri eleme çabası. Bu duygular anlaşılabilir, ancak rakipleri eleme yolunda yapılan büyük bir yanlış var. Uber’in yaygınlaşmaya başlaması taksicileri korkutmuş olacak ki, olaylar gündeme taşınacak kadar büyüdü. Meselenin sonunda silahlar konuştu. Bu konuya verilen tepki hem çok yanlış hem de çok yıpratıcı. Meselenin özü anlaşılabilir olsa da yapılanlar telafi edilecek gibi değil.

Uber Vergi Vermemekle Suçlanıyor

Uber Vergi Vermemekle Suçlanıyor

Taksicilerin sektörde önlerine çıkan Uber faktöründe dile getirdiklerinden biri de Uber’in vergisiz ve haksız bir kazanç elde ettiği. Taksi plaka değerinin 1 milyon 680 bin liraya ulaşması onların isyanın en önemli nedeni. İstanbul’da toplamda 18 bin taksici var ve rakamlar toplandığında iş daha ciddi bir boyuta taşınıyor. Taksicilerin vergi üzerine söylediklerine ise Uber kendini koruyan bir cevap ile karşılık veriyor. Uber bu sektörün nabzını tutmadığını ve yalnızca özel bir yazılım ile bu sektörde var olduğunu söylüyor. Kendini bir aracı olarak tanımlayan Uber aynı zamanda kendi sistemine dahil olan ve aktif olarak çalışan şoförlerinin gelir vergilerini ödediğini, herhangi bir haksızlık yapmadığını ifade ediyor. Bu pencereden bakıldığında Uber’i de haksız bulmak çok zor. Geliştirdikleri yazılım ile var olan ve kaliteli bir hizmet vermeyi amaçlayan Uber’in de kendine göre haklı nedenleri var.

Taksi Kiraları Çok Yüksek

Taksi Kiraları Çok Yüksek

Taksicilerin yaşadıkları en büyük sorun taksi kiraları. Uber’de böyle bir durumun olmaması onları en çok rahatsız eden meseleler arasında. Plaka değerleri bir hayli yüksek olan taksilerin kiraları da aynı oranda yükseliyor. Durum böyle olunca da taksiciler kazandığının büyük bir kısmını kiraya vermek zorunda kalıyor. Ayıca bir taksi için aylık yapılan harcama ortalama 6 bin 500 lira.

Uber’e Yasak Mı Gelecek?

Uber’e Yasak Mı Gelecek?

Milliyet Gazetesi’nin haberine göre bakanlık tarafından hazırlanması beklenen kanun tasarısında izin belgesindeki faaliyet dışı yolcu taşımacılığında bulunanlara özel bir yönetmelik hazırlanıyor. Bu araçlar tespit edilmesi durumunda trafikten men edilebilir. Tasarı henüz yasallaşmadı ancak yasallaştığında yönetmeliğin şartlarını daha iyi inceleyebileceğiz.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları