Kendi Başına Yapay Zeka
İşletmeler üretkenliğe öncelik verip maliyetleri düşürmeye çalışırken, yapay zeka görevleri kolaylaştırmanın ve insan çalışanlara olan bağımlılığı ortadan kaldırmanın kolay bir yolu olarak görülüyor.
Ancak ön yargıların ve yanlış bilgilerin artması gibi dezavantajları da var. Ayrıca, yapay zeka kendi kendine öğrenmeye başlarsa ne olur?
Yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen en büyük bilimsel gelişmelere gelin beraber bakalım.
Kendi Kendine Öğrenen Yapay Zeka
Medya, yapay zeka sistemlerinin insanlardan gelen talimatlara bağlı itaatkar makineler olduğu fikrini yaygınlaştırdı.
Ancak geliştiriciler bu sistemlerin kontrolden çıkabileceklerini öğrendiler.
Bu sektöre yapılan yatırımların artması ile yapay zekanın her sektörde yavaştan boy göstermesi de bu tehlikenin ne kadar yakın ve tehlikeli olabileceğini destekler nitelikte.
Yapay zekalara yüklenen yeni bilgilerde bu duruma zemin hazırlıyor.
Yapay zekalarında artık insan ile ayırt edilemeyecek noktaya da geldiğini unutmamak gerek.
Yapay Zeka polisi
Yapay zekanın suç soruşturmasından 112 çağrılarına yanıt vermeye kadar polisin belirli alanlarına katkı sağlayabileceğini savunanlar var.
Bazı sektör uzmanları ise yapay zekanın yakında suç analizinde önemli bir rol oynayacağına ve yaygın personel sıkıntısıyla karşı karşıya olan sektördeki baskıyı en aza indireceğine inanıyor.
Sektörde işe alımların düştüğü emekli olanların ise arttığı bu zamanda boşluğu yapay zekaların doldurması kaçınılmaz bir son.
Bu nedenle bazı kişiler yapay zeka teknolojisini benimsemeye hevesli. Peki bu polislik sektöründe yapay zeka uyum sağlayabilir mi?
Yapay zeka, sosyal medya kayıtlarından veya finansal tablolardan ayrıntıları çekerek soruşturmalarda kullanılacak temel bilgileri ortaya çıkarabilir .
Yeni teknoloji, veri toplama ve yorumlama işlemlerini otomatikleştirebilir ve suç analiz ekiplerine karmaşık görevler için daha fazla zaman kazandırabilir.
Benzer şekilde sistemler, dolandırıcılık tespiti, belgelerdeki yasadışı faaliyetleri gösteren kalıpların belirlenmesi için de kullanılabilir.
En olası uygulamalardan biri, halihazırda yaygın olarak kullanılan bir araç olan yüz tanıma teknolojisidir.
Yazılım, güvenlik kamerası görüntülerindeki yüzü tespit ediyor ve gözler arasındaki mesafe, dudakların şekli gibi temel özelliklerini haritalandırıyor.
Daha sonra makine, yüz şablonunu bilinen yüzlerin yer aldığı bir veri tabanıyla karşılaştırarak bir eşleştirme yapıyor.
Destekçileri, bunun şüphelileri veya kayıp kişileri tespit etmek için kullanılabileceğini söylüyor; ancak gizlilik ve medeni haklar konusundaki endişeler hâlâ zorluk yaratıyor.
Teknolojinin ırksal ve cinsiyete dayalı önyargıları yoğunlaştırarak adaletsiz muameleye yol açabileceği belirtiliyor.
Ayrıca yüz tanıma gibi araçların gazetecilere veya siyasi muhaliflere karşı silah olarak kullanılma ihtimali de var.
Yapay Zeka Avukatları
Analistler, 2023 yılında hukuk sektörünün yapay zeka nedeniyle iş kaybı yaşayacağını öngörmüştü ancak böyle bir şey olmadı.
Ancak sevinmek için henüz erken olabilir.
Hazırlanan raporlara göre hukuki işlerin neredeyse yarısı otomatikleştirilebilir.
Bu durumu destekleyen en büyük etmenler ise yapay zekaların insanların beden ve dil hareketlerine yakın tepkiler göstermesi ve söylemesidir.
Ancak bu teknolojinin de kendine has kusurları var; özellikle yapay zeka tabiriyle "halüsinasyon" görme veya bilgi uydurma eğilimi.
Savunucuları bu kusurların düzeltilebileceğinde ısrar etseler de, gerçeklerin yorumlanması ve analizine dayanan bir sektörde bunlar önemli bir yer tutuyor.
Yapay Zeka Profesörleri
Yurt dışında dijital beyaz tahtalarla donatılmış üç boyutlu avatarlar olan yapay zekalı öğretim asistanlarını tanıtmayı planlanılıyor.
Gerçek profesörlerin aksine, bu robotların yemek yemesi, uyuması veya kişisel zaman ayırması gerekmiyor; bu da öğrencilerin hizmetine 7/24 açık olacakları anlamına geliyor.
Öğrenciler Google Chrome tarayıcısı üzerinden programa erişecek ve sorularını bir kutucuğa yazacak veya yüksek sesle konuşacak.
Sanal asistan, sınıf deneyimini yansıtmak için öğrencinin ana dilinde sözlü bir yanıt verecek.
Facebook Yorumları
Disqus Yorumları