Bilimin insanlar için tehdit olarak algılandığı ve yeni keşiflerin önünün kapatıldığı orta asırları çok uzun zaman önce geride bıraktığımız için şanslıyız. Çünkü bilimin insan hayatına getirdiği değişiklikler ile artık çok daha uzun, sağlıklı ve kolay bir ömür yaşama fırsatımız var. Teknoloji, fizik, biyoloji, astronomi ve birçok başka bilim dalında emek veren insanlar sayesinde günümüzde yüzyıllar önce asla hayal edemeyeceğimiz imkânlara sahibiz.

Penisilin

Penisilin

Günümüzde grip virüsüne bulaşmış bir insanın hayatta kalma şansı 100 yıl önce grip virüsüne yakalanmış birine göre kat kat daha fazla. Hatta gripten ölme riski çok düşük. Bunu 1928 senesinde araştırma sırasında tesadüfi bir şekilde penisilini bulan İngiliz bilim adamı Alexander Fleming’e borçluyuz. Mikroskopuna konan tesadüfi bir küfün, üzerinde deney yaptığı virüsleri yok ettiğini keşfediyor. Daha sonra uzun bir çalışma ardından küfteki penisilini ayrıştırarak insanlığın kurtuluşu için gerekli olan antibiyotikleri buluyor. Fleming bu önemli keşfi sayesinde Nobel ödülüne laik görülüyor. 1940’larda penisilin sıvı halinde çoğaltılarak daha büyük kitlelere ulaşılması sağlanarak milyonların basit grip virüslerinden ölmesi engelleniyor. 

Evrenin genişlemesi

Evrenin genişlemesi

Evrenin olduğu gibi kaldığı ve çok az değişimlerin yaşandığı tezi artık kendi etkisini kaybetmiş bulunuyor. Einstein tarafında ileri sürülen bir teoriye göre evren gittikçe genişliyor. Daha önceleri yerçekimi etkisiyle bu sürecin yavaşladığı sanılmasının aksine yerçekiminin genişlemeyi daha da hızlandırdığı ortaya çıktı. Bu evren hakkında daha önce ileri sürülmüş birçok teorinin bir daha gözden geçirilmesi anlamına geliyor. Şu an gördüğümüz birçok yıldız aslında dünyamızdan gittikçe uzaklaşıyor. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de zamanla daha yalnız bir gezegen olacağımız anlamına gelebilir.

Nükleer Fisyon

Nükleer Fisyon

Otto Hans, Fritz Stassman, Lise Meintnen ve Otto Friceh`in bulduğu nükleer fisyon insanlık tarihinin belki de en büyük ve en korkunç keşfi oldu diyebiliriz. Bir taraftan insanların hayatını kolaylaştıracak enerjinin sağlanmasına yardım etse de diğer taraftan insanlığın yok olmasına neden olacak bir silahın gelişmesine neden oldu. Büyük atom çekirdeklerinin bölünmesi olarak bilinen fisyon süreci kontrolsüz olduğu takdirde çok büyük enerjiler ortaya çıkabilir. Günümüzde nükleer santraller ve atom bombalarının yapımında kullanılıyor. 

İnternet

İnternet

Hayatımızın bir parçası haline gelen internetin bize verdiği imkânlar ve bizden aldıkları tabi ki de tartışılır bir konu. Fakat hayatımızın büyük bir kısmını kolaylaştırdığı reddedilemez bir gerçek. Dünyanın diğer ucundan evden hiç çıkmadan alışveriş yapabiliyoruz, yıllardır görmediğimiz yakınlarımızla iletişime geçebiliyoruz, merak ettiğimiz her bir konuyla ilgili bir tuşa basarak her şeyi öğrenme imkânımız var. Bu yüzden son yüzyılın en mühim keşifleri arasında internetten bahsetmezsek olmaz. İlk çalışmalar 1960’lı senelerde Amerika tarafından başlatılıyor. 1990’lı senelerden itibaren toplu şekilde yayılan ve kullanımı her geçen gün daha çok insana ulaşan modern internet her geçen gün hayatımıza daha fazla yenilik getireceğe benziyor.

Tesla arabaları

Tesla arabaları

Tesla markalı otomobiller şu anda çok fazla kullanılmasa da ilerleyen zamanlarda daha fazla insana hizmet edeceği düşünülüyor. Petrolün tükenen bir kaynak olduğu kesin ve artık alternatif enerjilerle çalışan araçların zamanı yaklaşıyor. Elon Musk tarafından üretilen elektrikle çalışan Tesla arabaları kısa zamanda büyük ün kazanacağa benziyor.

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe

Keşiflerin sadece sayısal bilimlere ait olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Şayet tarihle ilgili arkeologlar tarafından bulunan birçok kalıntı insanların yaşama şekilleri ve uygarlığımız hakkında karanlık kalan noktaları aydınlatıyor. Bu önemli keşiflerden biri de 2009 senesinde Göbekli tepe de bulunan ve yaklaşık 11000 sene öncesine ait olduğu düşünülen bir kalıntı. Arkeologlar tarafından bulunan iki büyük dikili taşın üzerinde çeşitli hayvan, insan figürleri resmedilmiş. Bunların sıradan eserler olmadığı ve mesaj içerdiği tarihçiler tarafından varılmış ortak kanı. Dünya mirası olarak kabul edilen Göbekli tepede bazı taşların ağırlığı 20 tonu buluyor. İnsanlık için karanlık kalan Neolitik çağdaki medeniyetler hakkında üstü açılmamış gerçekleri öğrenmemize yardımcı olacağı kesin.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları