Bir bireyin normal şartlar altında gün içerisinde sağlıklı ve dinç olabilmesi için 3 yada 4 öğün yemek yemesi gerekmektedir. Ancak bu öğün sayısı Ramazan ayında 2 ye düşer. Geri kalan zaman diliminde açlık durumu söz konusudur. Ramazan ayı boyunca oruç tutma döneminde sağlıklı beslenmek ve vücudun ihtiyacı olduğu besinleri alma halinin korunması önemli bir noktadır.

Ramazan ayı boyunca ortalama 15 saat süren bir açlık söz konusu olduğundan metabolizmada da sorunların yaşanması olağandır. Artı sıcak havalara denk gelmesi ile birlikte açlık çok daha etkili hale gelmektedir. Ramazan ayında uzun süreli aç kalmak hali, beslenme şekillerinin mecburi değişmeleri, her zamanki yemek saatlerinin değişmesi, açlıktan dolayı hareket düzeyinde azalmalar olması, özellikle sahur sonrası hemen yatma gibi durumlar bazı problemleri doğuracaktır. Bu sebeple bu dönem beslenmeden ödün verilmeden yaşanılması gereken bir dönemdir.

İftarda Mideye Fazla Yüklenme Yapılmamalı

İftar Ramazan da uzun süreli açlık sonrası yemeklere deyim yerindeyse saldırılan bir öğün olmaktadır. Ancak bu durum tamamen mideye yüklenme olarak geri dönüşüm yapar. İlk önerilen orucu su ile açmaktır. Ardından yemek olarak bir kase çorba rahatlatıcı olacaktır. Çorba sonrası ana yemek için bir süre beklenilmesi mide sıkıntısı yaşamamak için önerilendir. Pide tüketimi yerine salata ve yoğurt tercih edilmelidir.

Ramazanda Tatlı

Ramazan sofralarında tatlı olayı kaçınılmaz bir istektir. Bu isteğin ertelenmesi çoğu zaman başarılamadığından en azından hurma ya da sütlü tatlılarla bu durumu atlatmaya çalışmak çok daha sağlıklı olacaktır. Şerbetli tatlı tüketimi hem ağır olup rahatsız edecek hem de gereksiz yere 1 ay boyunca kilo alımına sebebiyet verecektir.

Ramazanda Sahur Beslenmesi

Ramazan da oruç saatleri içerisinde kişide uzun süreli bir susuzluk ve tabi ki terleme sebebi ile de mineral kaybı yaşanmaktadır. Mineral kaybı için maden suyu tüketimi yardımcıdır. Tuz ve tuzlu ürün tüketiminden uzak durulmalıdır. Az yağlı ve protein açısından yüksek öğün planlanmalıdır. Sahurda esmer ekmekler tercih edilmelidir. Ve bir parça ceviz tüketimi yararlı olacaktır.

Ramazan beslenmesinde süper 5'li olarak yumurta, tam buğday ekmeği, süt ya da yoğurt, salata ve tarçın sayılabilir. Yumurta tok tutucudur. Tam buğday ekmeği kilo aldırmaz ve mideyi sıkıştırmaz. Salata ile saatlerce boş kalan mide yorulmaz. Ve tarçın ile de düşmüş kan şekeri dengelenir, metabolizmayı hızlandırır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları